Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.08.2014 13:17:26 - Jarda51

Proč a z jakého důvodu poslanci za ČSSD

zastavili spolu s poslanci za hnutí ANO návrh KSČM a Úsvitu / poslanců/ projednávání otázky /zákon č.428/2012 o církevních restitucích ? Nebyla tato otázka právě ve volebním programu ČSSD ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.09.2014 17:19:36 - Milan Štěch

Jistě víte, že to zásadní rozhodnutí padlo v bývalé poslanecké sněmovně (s převahou pravicových stran) na přelomu let 2012 a 2013. Úplně nejhorší je to, že obsah zákona o hmotně-právní stránce byl přenesen do 17 smluv tehdejší vlády s 17 církvemi. Změna zákona je jedna záležitost, ale druhá záležitost je, že tyto smlouvy jsou platné a jejich plnění právně vymahatelné. Samozřejmě naskýtá se možnost řešení, a to zdaněním finančních náhrad, popřípadě urychlením odluky církve od státu. Možná že existují i jiné varianty, které zatím nikdo nezveřejnil. Jde o to, aby tato řešení našla dostatečnou podporu mezi koaličními partnery. Aby řešení, které by mohlo být hodnoceno jako optimální z pohledu voličů sociální demokracie, neznamenalo okamžitý pád koaliční vlády. Protože věřím, že každý rozumný člověk v této zemi má zájem, aby znovu nastartovaný hospodářský růst, který se po 6 letech dostavil, nebyl politickou nestabilitou opět zastaven. Bylo by vhodné, kdyby ty strany, které navrhují jednání, řekly, jak chtějí církevní restituce snížit, a aby se ověřilo, zda je to s ohledem na již učiněné právně závazné kroky a platné právo reálné. Myslím, že zájem o projednání ve sněmovně byl motivován vytvořením politické atmosféry a získáním voliče, aniž by ale bylo řečeno, jakého konečného stavu a jakými prostředky má být dosaženo.