PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.10.2014 13:21:31 - Vratislav Prokop

Volby

Jaké důsledky vyvodíte jako strana z tragických výsledků voleb? Proč jste doposud nevyzvali předsedu Filipa k rezignaci?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.10.2014 22:04:07 - PhDr. Josef Skála, CSc.

O mně se notoricky ví, že jsem pro hlubší změnu. Radikální levice - dokud svět uměla měnit – měla i vady na kráse. Intelektuální přesilovku však hrála nonstop. Charisma jejích lídrů – i spřízněných vědců a bardů - budilo všeobecný respekt.

„Pravda a láska“ byla agresivní kádrovák. „Nové tváře“ musely i do špiček KSČM. Sítem procházely životopisy, v nichž byla politika stopovým prvkem. Zpočátku nechyběly ani osobnosti, které zazářily v jiných oborech.  Dnes je to o anfasech, které se okoukaly. S tuctovým životopisem – erudicí a fantazií. Dokud se politika točila kolem mrákot, stačilo se přívětivě culit – a „odpracovat“ to na plácku parlamentní rutiny. Té bavlnce však ujíždí vlak. Politika je znovu o reálných zájmech. Svatozář partají, koučujících rozkradení země, hasne třetí kosmickou. Levou zadní je porážejí i spolky, založené pár týdnů před volbami. Hlad po existenčních jistotách - a cestovní mapě k nim – roste se čtvercem času.   

Politika KSČM je však v rukou, které si s ním neví rady. Většina těch, koho má bránit, v ní alternativu nevidí. Ti, proti nimž je má bránit, z ní vítr nemají. V aktivní části členské základny to vře už roky. Zatím ji krotil apel na jednotu. V zemi, zahmyzené inkvizičními zákony, má magický účinek. Nahrát silám, těžícím z vnitřních sporů, si nepřeje ani kritika bezpohlavní politiky. Ta se tím snáz opevňuje i personálně. Do vyšších pater pouští jen lidi, kteří ji nemají čím přerůst.   

Prosadit změnu bude o to těžší. Oč později se tak stane, tím větší rizika.  Ztracené iluze si sedlají miliardářské fankluby. Na kocovinu, jíž to skončí znovu, číhají pasáci slepých vášní. Tím akutnější je obnova levice, jíž zdobí kuráž a invence. Na půdě KSČM, kde jinde. Na „zelené louce“ by to bylo ještě komplikovanější. Pro spoustu čestných duší i emocionálně.

Nepančovaná levice má nezničitelné tradice. Její sezóna je tu znovu. Pokud ji propásne, odskáče to i spousta těch, kdo „komunisty zrovna nemusí“.