JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.11.2014 20:24:52 - Fletch

Ombudsman Ministerstva vnitra

Pěkný den vážený pane senátore! Ombudsmankou Ministerstva vnitra ČR je paní Mgr. Blanka Besserová. Jak hodnotíte její práci? Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.11.2014 18:20:42 - JUDr. Miroslav Antl
 Vážený pane Fletchi,   tato otázka je pro mne dost složitá, když nejsem „zvenku“ schopen posoudit práci, která se osobně dotýká ochrany práv příslušníků a (občanských) zaměstnanců Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR a vztahuje se pouze na případy přímo spojené s výkonem služby nebo funkce. Osobně nemám o činnosti paní magistry Blanky Besserové žádné konkrétní poznatky, což je asi dobře, když se už policisté a hasiči mně prakticky nesvěřují – a o její práci jsem neslyšel nic negativního. Jak všichni víme, zejména negativní poznatky a pomluvy se šíří okamžitě – a nezabrání v tom ani služební tajemství. Paní magistru Blanku Besserovou, tehdy Kosinovou, však znám velice dobře z dob svého působení v rámci ministerstva vnitra, ale i předtím, když jsem byl státním zástupcem. Mohu říci, že v době, kdy pracovala jako mluvčí (velice náročného a přísného) pana policejního prezidenta generála JUDr. Jiřího Koláře, ale i později jako mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, se chovala vždy vstřícně naprosto profesionálně ke svým kolegům policistům, k nadřízeným i k občanské veřejnosti, měla jen výborné pracovní výsledky, byla oblíbená pro své sympatické vystupování. Zkrátka na ní bylo vidět, že je aktivní sportovkyní – a stejně „fair“ se vždy chovala.

Funkce „Ochránkyně práv policistů a hasičů“ je nepochybně náročná, když se musí zabývat především porušováním jejich základních a dalších práv, řešením případů diskriminace ze strany nadřízených, podřízených, případně i spolupracovníků atd. Všichni slýcháme o stále častějších případech mobbingu a bossingu (resp. šikaně) na různých pracovištích, což se zřejmě nevyhne ani bezpečnostním sborům – a dovedeme si představit, jak složité je takové jednání oznamovat, prokazovat a řešit… Myslím, že tato paní ombudsmanka MV je osobou, která je schopna se svým týmem obdobné problémy řešit.

 Pro úplnost dodávám, že policejnímu a hasičskému „ombudsmanovi nepřísluší řešit stížnosti ani trestní oznámení občanů na příslušníky Policie ČR a Hasičského záchranného sboru ČR. V případě stížnosti na postup policie je možno kontaktovat Úřad vnitřní kontroly a v případě podezření z trestné činnosti policistů Generální inspekci bezpečnostních sborů. V případě stížnosti na postup hasičů je možno se obrátit na Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. V případě podezření z trestné činnosti hasičů je možno se obracet na orgány Policie ČR….“. To a další skutečnosti se můžeme dozvědět z webových stránek ministerstva vnitra.

Paní ombudsmance i Vám přeji spoustu úspěchů ve všem, co děláte = zejména pro občany, policisty, hasiče aj.! J

JUDr. Miroslav Antl

(znovu-senátor)