Ministerstvo průmyslu a obchodu

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.06.2011 13:25:02 - anynka

Šetření ČOI mají klíčový význam

Mají závěry šetření ČOI nějakou váhu? Jsou uložené pokuty dostatečně účinné (vezmu-li třeba nekvalitní pohonné hmoty)?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.06.2011 10:07:47 - Ministerstvo průmyslu a obchodu
 Zdánlivě jednoduchá otázka, na kterou ale nejde odpovědět jednou větou. Šetření ČOI mají klíčový význam – podle závažnosti zjištění jsou podkladem pro uložení sankce ve správním řízení, někdy pro varování před nebezpečným výrobkem nebo riziky vyplývajícími z jeho nevyhovujících vlastností, v případě pohonných hmot také pro zveřejnění pravomocných rozhodnutí. Dopad šetření ČOI na kontrolované podnikatele je mnohdy velmi citelný.

Zobecnění výsledků šetření ČOI pomáhá prevenci porušování zákonů, protože zvyšuje právní vědomí podnikatelů. ČOI spolupracuje s různými profesními sdruženími a asociacemi a v rámci prevence se účastní jejich setkání, panelových diskusí, kulatých stolů a dalších akcí, kde specialisté ČOI seznamují podnikatele zákony a povinnostmi, které musejí plnit. Tuto informační činnost podnikatelé vítají jak na centrální, tak na regionální úrovni. Proto nejen šetření ale i využití výsledků ČOI v prevenci porušování zákonů má svou váhu.

Co se týče účinnosti pokut, ty by primárně měly fungovat jako prevence. O výši sankce rozhoduje vždy ředitel inspektorátu, který posuzuje všechny okolnosti zjištěného porušení pravidel a ukládá  kontrolované osobě pokutu odpovídající závažnosti protiprávního jednání. Pokud jeden podnikatel poruší své povinnosti opakovaně, pak mohou být uložené pokuty výrazně vyšší. Opakovaná závažná porušení povinností mohou svědčit  o úmyslném poškozování zájmů spotřebitele a státu – a tam je každá pokuta malá.

Pokud další dotaz zní, zda jsou uložené pokuty dostatečně účinné, pak ve většině případů ano – velká část kontrolovaných osob se po uložení sankce opakovaně stejného porušení zákona dopustí málokdy. Je však určité procento subjektů podnikajících nekorektně – a tam se vrací ČOI často a jen zřídkakdy odcházejí bez zjištění.