Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.12.2014 11:20:03 - Slánský I.

výbuch ve Vrběticích

Pane poslanče, nešlo podle vás situaci a Vrběticích předcházet? Proč bylo tolik munice skladováno na jednom místě? Nebyla to náhodou jen otázka času, než to bouchne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.12.2014 14:22:14 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za dotaz. nejprve chci zdůraznit, že se areálem VTÚ Slavičín ve Vlachovicích - Vrběticích zabývám prakticky denně a osobně jsem areál navštívil několikrát, zejména v minulosti. Podle informací z MO, všech 27 muničních skladů bylo z hlediska bezpečnosti v pořádku a odpovídalo platné legislativě. Také bylo pravidelně kontrolováno. Máte pravdu v tom, že té uskladněné munice, ale i zbraní je na danou lokalitu mnoho. Ta munice patří soukromým firmám, které si sklady pronajaly právě od VTÚ, sklady modernizovaly, technicky zabezpečily apod. Nevím, co bylo příčinou výbuchu, protože to šetří orgány činné v trestním řízení. Nicméně podlé mého názoru šlo o nesprávnou manipulaci. a pokud to byla lidská chyba, pak je nutné přiznat, že tomu opravdu nejde zabránit. Člověk je tvor chybující. Já vidím dva základní problémy. Tím prvním je skutečnost, že tyto muniční sklady nezahrnovaly krizové plány kraje, IZS nemá zkušenosti s takovým druhem havárie (naštěstí) a je problém i v tom, proč je v dané lokalitě tolik skladů s municí. Druhým problémem je scházející legislativa, kdy není stanovena povinnost soukromým osobám a firmám hlásit počet a umístění munice a nejen jí. Přitom v rámci licenčního řízení se ví, které firmy či fyzické osoby mohou s municí a s vojenským materiálem obchodovat. Pokud jsou dodržovány bezpečnostní předpisy a je objekt střežen, pak by neměl být problém munici skladovat, aby neohrožovala bezpečnost okolí. Proto také byly zkontrolovány všechny velké muniční sklady. osobně si myslím, že je nutno kontrolovat všechny sklady, i ty malé. Prvořadým úkolem je nutnost zajistit bezpečnost veřejnosti.