Mgr. Daniel Herman

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.12.2014 14:21:49 - Zuzana Kižvárová

zahraniční produkce

Pane ministře, zajímalo by mě, kolik se v Česku natočí průměrně ročně filmů zahraniční produkce a kolik z natáčení těchto filmů resort získá? A na co jsou pak peníze použity? Je to na podporu kinematografie?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.12.2014 20:41:27 - Mgr. Daniel Herman
Vážená paní Kižvárová,

děkuji za Vaše dotazy. V České republice se ročně natočí průměrně kolem 30ti zahraničních filmů z celého světa. Přímé dopady z těchto zahraničních natáčení jsou pouze ty, které jsou výnosem pronájmů budov a lokací ve správě MK a ve kterých se filmová výroba realizuje. Jedná se o státní hrady a zámky, ale také např. budovy národních institucí jako např. Národní divadlo atd.  Říci průměrný výnos je komplikované, jelikož záleží na tipu realizovaných filmů. V případě filmů historických je pochopitelně výnos vyšší. Jedná se cca o 5 mil.Kč ročně. Pokud se ptáte, ale na dopad do veřejných rozpočtů ten je pochopitelně daleko vyšší. Příliv zahraničních investic je kolem 5ti miliard Kč ročně.

Filmové pobídky, které jsou motivací pro zahraniční produkce, aby filmovou výrobu na území ČR realizovaly, jsou udělovány prostřednictvím tzv. 20% vratky. Je to vlastně sleva na odběr veškerých českých služeb a nákupů. Sleva není uplatňována na odběr zahraničních služeb. Producent je tak motivován „nakupovat všechno české“. Tento systém má významný dopad na zaměstnanost ,a protože filmová výroba je realizována po celé ČR je natáčení velkým přínosem pro regiony. Systém filmových pobídek je uplatňován v současné době v 17ti členských státech EU. Je to podpora kinematografie a filmového průmyslu. Nicméně Státní fond kinematografie poskytuje ještě podporu kinematografie prostřednictvím dotací na základě zákona o audiovizi.

Peníze, které státní hrady a zámky obdrží za krátkodobé pronájmy jdou do rozpočtu NPÚ, které je využívá na opravu a další činnosti ke zkvalitnění poskytování kulturních služeb občanům.

Přeji Vám vše dobré do nového roku.