Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2011 13:12:13 - sylenka

Případná změna koeficientu pro rozpočtové určení daní

Pane primátore, co všechno budete muset v Brně omezit kvůli snížení příjmu z daní od státu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.07.2011 15:57:10 - Bc. Roman Onderka, MBA
S  návrhem novely zákona o rozpočtovém určení daní z dílny ministra financí Miroslava Kalouska, podle kterého by čtyři největší česká města (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava) měla od roku 2013 začít dostávat méně prostředků ze sdílených daní, zatímco další obce by si měly naopak polepšit, jednoznačně nesouhlasím a jsem připraven vyvinout maximální úsilí, aby tento nesouhlas byl sdílen také v Poslanecké sněmovně a Senátu.
 Návrh změny systému tzv. rozpočtového určení daní tak považuji spíše za akt politické odvahy ministra Kalouska vyhovět vlastním stranickým kolegům a jeho návrh částečné finanční kompenzace jen za zamlžování celého problému. Jednání však ještě nejsou u konce a tak je předčasné hovořit konkrétně o případných škrtech, neboť případné dopady tohoto návrhu zakrojí až do rozpočtu na  rok 2013.   
 Město Brno přišlo v posledních letech vlivem ekonomické krize o 1 miliardu korun. V případě změny koeficientu pro rozpočtové určení daní by město Brno mohlo přijít odhadem o zhruba dalších 200 až 900 milionů korun, což by mohlo být pro budoucí chod města přímo kritické. Podotýkám ale, že se jedná v tomto okamžiku pouze o odhad a jednání ještě neskončila!  Dopady na komfort služeb a místní obyvatele města Brna jsou při schválení změny systému tzv. rozpočtového určení daní ale velmi reálné.  
 Za váš dotaz vám děkuji. S pozdravem
Bc. Roman Onderka, MBA
primátor města Brna