Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.06.2011 13:59:50 - Fandím Parlamentkam

Obnova vinic na Špilberku

Pane primátora, Brno je senzační svými víny nebudete mít v dohledné době nějakou oslavu? Přijel bych :)

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.07.2011 6:24:47 - Bc. Roman Onderka, MBA
 Vážený čtenáři,  
   máte dobré informace, neboť Brno má za sebou skutečně několik set let úctyhodnou vinařskou tradici. Již od středověku až do přelomu 19. a 20. století byly vinohrady nejen v obcích na jih od Brna, ale i přímo v Brně a v jeho nejbližším okolí. Mnohé z nich byly dokonce i blízko centra města – vinnou révou byly například osázeny svahy Špilberku, Kraví hory, Žlutého a Červeného kopce. Není proto také divu, že i dnes jsou některá tato návrší (např. nad Hlinkami) doslova protkána vinnými sklepy, kde už po několik století dozrávaly (a dozrávají) každoroční úrody onoho lahodného moku. Tyto vinice však postupem času ustupovaly a jejich úbytek způsobovaly i šířící se choroby a vinice se přemisťovaly spíše do krajiny jižní Moravy.
   Před nedávnou dobou se mi ozval jeden občan a nadšenec s námětem obnovit vinice na Špilberku. Ten nápad vrátit do dnešního moderního parku duch starého Brna se mi rozhodně líbil a dovedu si představit špilberský burčák jako skutečně originální dárek nejen pro významné návštěvy Brna. Je ale třeba nejdřív prověřit všechny okolnosti, které s tímto nápadem souvisí, a to od vlastnictví pozemků přes strategii rozvoje brněnské zeleně až po stanovení případného provozovatele.
   Brno je významná moravská metropole a brána na jižní Moravu. Do vyhlášených vinařských oblastí (např. Valtice, Znojmo, Mikulov, Velké Pavlovice, Čejkovice a desítky dalších) je to opravdu co by kamenem dohodil. A tak kvalitní moravské víno nechybí v Brně na žádné oslavě a nabídnou vám jej v každé dobré brněnské vinárně či restauraci. Stačí si jen vybrat. Opravdový svátek pak zažívají tyto lokality v době vinobraní a lahodného burčáku. Přijeďte sám ochutnat, nic se totiž  nevyrovná osobní zkušenosti.       
   Za váš dotaz vám děkuji. S pozdravem Bc. Roman Onderka, MB, primátor města Brna