ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.06.2011 20:15:49 - vlastička

Úprava zvýší přehlednost a transparentnost neziskového sektoru v ČR

Ohrozí nová úprava občanského zákoníku ohledně definice veřejné prospěšnosti malé neziskové organizace jak tyto organizace tvrdí?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.07.2011 9:56:46 - Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti je přesvědčeno, že nová právní úprava zvýší přehlednost a transparentnost neziskového sektoru v ČR a že všechny poctivě fungující neziskové organizace si status veřejné prospěšnosti bez problémů obhájí. Ostatně navrhovaný koncept veřejné prospěšnosti není ani ve vyspělé demokratické Evropě ničím neobvyklým, obdobná úprava funguje bez potíží např. v Německu.Ministerstvo spravedlnosti nesouhlasí ani s argumentací Asociace nestátních neziskových organizací v České republice, že by nová právní úprava mohla vytvářet potenciál pro korupční prostředí. Je tomu přesně naopak. Navrhovaná úprava vytváří takový právní rámec, který jednoznačně apeluje na veřejně prospěšné cíle právnických osob a na dosahování obecného blaha. Jedině tehdy bude moci být právnickým osobám přiznán status veřejné prospěšnosti. Zároveň nová úprava dbá na to, aby právnická osoba měla povinnost používat zisk po zdanění alespoň ze dvou třetin pro výkon veřejně prospěšné činnosti nebo poskytování veřejně prospěšné podpory, pro něž je ustavena. Toto ustanovení má zabránit excesům, kdy organizace pod rouškou prospěšnosti podnikají a generují zisk, který jde potom na zcela jiné účely, než je obecné blaho.

S pozdravem Mgr. Tereza Palečková, ředitelka tiskového odboru, tisková mluvčí