ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.07.2011 22:13:38 - jenda renč

Slovensko je úspěšný příklad země, která zavedla euro

Má ministerstvok dispozici nějaké analýzy ze Slovenska, co se stalo s příjmy a výdaji obyvatelstva po zavedení Eura a jak to ovlivnilo státní rozpočet?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.07.2011 7:30:28 - Ministerstvo financí
Zavedení eura je koncipováno jako finančně neutrální operace, která spočívá v přepočtu všech peněžních částek jednotným přepočítacím kurzem. Očekávat lze pouze mírně negativní dopad na rozpočet s ohledem na respektování principu nepoškození občana. To znamená, že částky, které občané platí státu, jsou při přechodu na euro zaokrouhleny směrem dolů a částky, které občan dostává od státu, jsou zaokrouhleny směrem nahoru. Obvykle se však nejedná o významnější částky z titulu tohoto zaokrouhlování.

Slovensko je obecně hodnoceno jako úspěšný příklad země, která zavedla euro. Ze studia dostupných materiálů i na základě osobních kontaktů,  tato charakteristika platí též pro oblast státního rozpočtu. MF nemá přesný přehled o tom, jaké příjmové a výdajové položky státního rozpočtu a v jakém konkrétním rozsahu byly zaokrouhlovány odlišně od mechanického přepočtu a zaokrouhlení na cent. Snahou však bylo tyto úpravy minimalizovat a v každém případě byl respektován princip nepoškození občana. Zavedení eura na Slovensku tudíž mělo na příjmy a výdaje obyvatelstva víceméně nulový dopad.