ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.07.2011 12:37:18 - anynka

Nový zákon o obětech trestné činnosti přichází s dalšími možnostmi

Mnoho obětí násilných trestných činů mlčí ze strachu před pomstou pachatele a raději nic nepřizná. Řeší zákon i následnou ochranu oznamovatelů těchto trestných činů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.07.2011 12:45:18 - Ministerstvo spravedlnosti
 Dobrý den, oznamovatelé trestných činů mohou být již dnes chráněni podle zákona o policii (institut krátkodobé ochrany) nebo podle zákona o zvláštní ochraně svědka.
 Nový zákon o obětech trestné činnosti, který připravujeme, přichází s dalšími možnostmi, jak oběť ochránit. Cílem těchto opatření je mimo jiné zamezit kontaktu oběti s pachatelem trestného činu - zákon má např. oběti umožnit žádat  orgány činné v trestním řízení o učinění opatření k zabránění kontaktu s pachatelem (výslech ve speciálních místnostech; opatření, která zamezí, aby se oběť setkala s pachatelem např. na chodbě soudu apod.) či lépe upravit problematiku zpracovávání osobních údajů oběti, které by měly být ve spise pouze tehdy, pokud je to nezbytné pro řádné uplatnění práva na obhajobu osoby, proti níž se vede trestní řízení.
 
Zároveň s novým zákonem o obětech trestných činů jsme připravili rovněž novelu trestního řádu, která je v současné době projednávána poslaneckou sněmovnou a která umožňuje v některých případech pro výslech svědka využít videokonferenci.
 S pozdravem  Mgr. Tereza Palečková, ředitelka tiskového odboru, tisková mluvčí