Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.07.2011 7:20:43 - straka

Opozice má kontrolní funkci právě v oblasti legislativy i exekutivy

Není chyba ve volebním systému nebo spíš v systému prosazování legislativy, když koalice prosadí úplně všechno, co chce a opozice dělá křoví ?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.07.2011 14:26:53 - Ing. Antonín Seďa

V každé demokracii platí, že vládní koalice má odpovědnost za návrhy legislativní a za řízení státu. Opozice má kontrolní funkci právě v oblasti legislativy i exekutivy. Proto si nemyslím, že problém je ve volebním systému. Problém našeho volebního systému spočívá v tom, že vláda je většinou složena z více politických stran, které prosazují rozdílné programy. Pak musí dojít ke kompromisům. A o tom je poltiika. Jinak ale platí, že na dlouhodobých reformních zákonech by měla být shoda většiny parlamentních politických stran. A polsední poznámka. Přece si vzpomínáte na to, jak vznikla Topolánkova vláda (pomocí přeběhlíků) a jak vznikla Nečasova vláda (když ve volbách zvítězila ČSSD). Možná, že změna volebního zákona by opravdu prospěla větší demokratičnosti vládnutí a větší zodpovědnosti vlády jako takové. Ale obávám se, že ke změně volebního systému nedojde. Na tom nemá zájem ani TOP 09 či VV. A v rámci klidu v koalici tuto změnu nebude navrhovat ani ODS. S pozdravem ing.Antonín Seďa