JUDr. Vojtěch Filip

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.08.2011 9:31:22 - slavice

Škoda způsobená státu v rozměru cca 500 mld

Díváte-li se zpět do historie, kde si myslíte, že se stala hlavní chyba po roce 1989? Byla to privatizace, "nenajedenost" jednotlivých politiků, Tam, kde je stát nyní, vůbec být nemusel.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.08.2011 20:47:10 - JUDr. Vojtěch Filip
Jako rozhodující chybu, kterou udělala politická reprezentace po roce 1989,  vidím zvolenou formu transformace ekonomiky. Jde skutečně o formu privatizace , která neměla pevné právní , ale ani ekonomické kořeny, protože zvolená forma privatizace nepočítala s lidským faktorem, tedy nazajišťovala příjem státu ze samotného rozhodnutí o privatizaci, zde se podle různých ekonomických rozborů jedná o škodu způsobenou státu v rozměru cca 500 mld. poté sekundární škody tzpůsobené nutnou sanací bank, které z nezajištěných úvěrů také musely být podpořeny ze státního rozpočtu , tedy na úkor všech daňových poplatníků i když majetek získali jen jednotlivci. Hodnota této podpory bank je opět v obdobné výši, ale nejméně 300 mld Kč. Jde totiž nejen k samotnou sanaci bank, ale také o kurzovou politiku ČNB a samotné umožnění vybírání poplatků za to, že banky, které nakládají s penězi svých klientů, tedy nikoli se svými mohopu ještě svým klientům účtovat takové poplatky. Většinou ten, který může využívat cizí majtek tak za to musí platit u v ČR působících bankách je tomu naopak. Za to, že banka pracuje s Vašimi prostředky jí musíte ještě platit.  Neuvěřitelné. Další zádsadní chyba byla bezuzdná liberalizace, tedy nevytvoření žádné národní ekonomiky a to ještě v situaci odevzdání tradičních trhů konkurenci. Politika, která nepočítá s lidským faktorem je v zásadě vždy chybná. Lidé se nechovají jak si někdo přeje, ale podle toho jaké má možnosti a zde bylo více možností žít na úkor státu nebo těch druhých než odpovědnosti za majetek a rozvoj.
S pozdravem Vojtěch Filip