Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.

  • ODS
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.11.2011 23:07:44 - Matouš

odpověď na dotaz

Pane primátore, proč jde tolik Praze o vlastnictví Muchovy slovanské epopeje? Vždyť máme památek a věcí k obdivování dost.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.11.2011 15:00:02 - Doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc.
Dobrý den. 
Předně mi dovolte zopakovat historická fakta: 21. 9. 1928 Alfons Mucha oficiálně předal Slovanskou epopej hlavnímu městu Praze: převzal ji tehdejší pražský primátor Karel Baxa. Podmínkou Muchova darování byl závazek Prahy, že umístí toto dílo ve zvlášť vystavěné síni. A to je důvod, proč hlavní město chce Slovanskou epopej od Moravského Krumlova, kam byla umístěna pouze na přechodnou dobu. Chceme dostát svým závazkům vyplývajícím z vlastnictví díla a naplnit tak tvůrcův odkaz. Jsme mu povinováni právně i morálně – jsou zde vlastnická práva a platné existující smlouvy a dohody a já nerad sleduji, jak se mění a porušují jednou vyřčená slova. Budete asi argumentovat tím, že místo pro Slovanskou epopej ještě nebylo nalezeno, s čímž souhlasím, a což je důvod, proč chci v co nejkratší době najít dostatečně důstojné místo pro dílo takového národního významu. Místo, kde bude zpřístupněno co nejširší veřejnosti. Ještě není rozhodnuto, je otevřené, kde to bude. Jsem pro odpovědnou a racionální diskusi a to je důvod, proč začíná pracovat odborná „Pracovní skupina primátora hl. m. Prahy pro problematiku Slovanské epopeje a uměleckého odkazu Alfonse Muchy.“

Zároveň se chci důrazně ohradit proti spekulacím, že Praha chce dílo rozdělit a nevhodně jej zapůjčovat do zahraničí, to je spekulativní a záměrně poškozující jméno hlavního města Prahy.

S pozdravem B.Svoboda