ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.12.2011 22:48:02 - bert železný

odpověď na dotaz

Vážený pane senátore, mohu se zeptat na Váš názor na přímou volbu prezidenta? Vypadá to, že se uskuteční. Někde jsem se doslechl, že jste proti. Mohu se zeptat proč? Děkuji za odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.12.2011 17:53:21 - PhDr. Tomáš Grulich
 Vážený pane Železný, 
velmi rád odpovídám na Váš dotaz, protože jsem skutečně proti přímé volbě prezidenta. 6. prosince jsem se zúčastnil diskuse na téma přímé nebo nepřímé volby prezidenta v rámci Masarykových debat v aule Právnické fakulty MU v Brně. Proti mě stál Miloš Zeman hájící přímou volbu prezidenta. Každý jsme měli ještě za partnera politologa, já, nadprůměrně vzdělaného a inteligentního Romana Chytílka a Miloš Zeman podprůměrného politologa Lukáše Jelínka. I můj debatní partner přispěl k tomu, že naše argumenty vedly k přesvědčení čtyřset diváků (o 19%), že nepřímá volba je v našich podmínkách lepší, než přímá volba (http://www.masarykovydebaty.cz/cesky-prezident-by-mel-byt-volen-primo/). Nemám dostatek argumentů pro přímou volbu prezidenta, za to mám dostatek argumentů pro nepřímou volbu pro kterou budu hlasovat.. Zde je výběr z nich: 1. Ústava ČR existuje cca 20 let a zasloužila by si revizi. Ta se však nemůže zakládat na momentální politické potřebě. K opravám Ústavy ČR je možné přistoupit po několikaleté expertní debatě. Ústava by se neměla měnit jen na základě hnutí mysli. 2. Přímou volbou dojde k narušení ústavního pořádku tj. tradičního parlamentarismu vycházejícího již ze zkušenosti první republiky. Výkonná moc by se rozštěpila mezi vládu a prezidenta. Vláda je odpovědná sněmovně, prezident je nezodpovědný. 3. Přímá volba zvyšuje legitimitu prezidenta, který přitom nemá odpovídající podíl na výkonné moci. Takto zvolený prezident, bude-li dostatečně silnou osobností (dokonce i s diktátorskými sklony) může usilovat i o moc, která mu dle ústavního pořádku nepřináleží, avšak de facto jí bude vykonávat. 4. Volba bude více stranicky zatížena, protože pro kampaň bude třeba hodně finančních prostředků. 5. Po kampani a volbě dojde k frustraci občanů z politiky daleko více, protože kandidát jistě naslibuje mnoho, ale díky své malé pravomoci to nebude moci splnit. 6. Další drobnější důvody - polarizace společnosti, nebezpečí populismu a politického diletantství Jako největší argument pro přímou volbu jsou uváděny "politické hrátky", kolem poslední volby prezidenta. Při přímé volbě budou nahrazeny "mediálními hrátkami", což do křesla vynese prezidenta, který má nejblíže Blesku. Proto vše budu hlasovat pro nepřímou volbu prezidenta. Tento svůj postoj nezměním, i když si 80% populace přímou volbu přeje a já osobně se chystám opět kandidovat příští rok do Senátu PČR. Nepodlehnu populismu. Zdá se mi tato otázka zásadní.