Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.01.2015 11:53:35 - Kysilková Adéla

volby

Vím, že nejste ve vedení strany a možná proto jste si zachoval ještě pokoru k nám voličům. Proč vám píši. Soud uznal, že jste v Olomouci uzavřeli kandidátky nezákonně...Neměli by být nové volby? Proč se o tom mlčí?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.01.2015 15:33:05 - Ing. Antonín Seďa
 Hezký den, ano jsem o dané kauze informován. Obecně platí, že problémy kolem sestavování kandidátních listin, a to nejen do poslanecké sněmovny, jsou problematické vždycky. Za prvé proto, že řada kandidátů, kteří neprošli primárkami a nedostali se na vysněná místa jsou zklamáni. Za druhé proto, že řada funkcionářů ohýbá jak Stanovy ČSSD, tak volební řády podle toho, jak jim to vyhovuje. Tady je nutné, aby kontrolní orgány pracovali nezávisle a nezaujatě. A v tom je problém, protože tomu tak mnohdy není. Pak vše končí u soudu a je z toho ostuda pro celou sociální demokracii. Ke kauze v Olomouci tolik, že si nemyslím, že by mělo dojít k novým volbám, protože voliči měli možnost si zvolit své zástupce do polsanecké sněmovny, což učinili. Problém je také v tom, že v případě nových voleb by se volilo například v celém kraji a co by na to řekl Ústavní soud ČR v případě poslanců, kteří byli zvoleni za jiné politické strany či hnutí. Takže reálně je jasné, že k novým volbám není důvod. Přiznám se, že neznám přesné znění rozsudku, ale pokud si pamatuji, není v něm skutečnost, že by soud znevěrohodnil mandáty poslanců. Mohl totiž mandáty odejmout a pak by šli do PS náhradníci. Ale k tomu soud legitimně nepřistoupil, protože pak by se stávající poslanci mohli cítit býti poškozeni. A z mého pohledu oprávněně. jak vidíte, i platné volební zákony nemusejí řešit všechny problémy. Nicméne se domnívám, že vnitrostranické věci by si každá strana, včetně ČSSD, měla řešit vnitrostranicky a nikoliv soudně. Soudně by se měly řešit pouze trestně právní pochybení. Dnes je mimochodem Krajská konference ČSSD v Olomouci a tak předpokládám, že i na tuto kauzu dojde řeč.