RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.02.2015 15:14:57 - ElizabethK.

mateřská

Ministryně navrhuje, aby rodičům, kteří se nevystřídají na rodičovské, ministerstvo nevyplatilo celý rodičovský příspěvek. Přijde vám to normální? Podpoříte to? Nemám nic proti otcům na mateřské, ale dobrovolně. Kam to asi povede, když do toho budou nuceni? Nehledě na to, že na příjmu otce jsou rodiny často závislé!!! Mateřská je u nás totiž dost nízká.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.02.2015 12:08:18 - RSDr. Miroslav Opálka
Vážená paní,
úvodem sděluji, že výše mateřské (peněžitá pomoc v mateřství) se odvíjí od příjmů, obdobně jako u nemocenské a zpravidla trvá 28 týdnů. 

Zákon již dnes umožňuje střídání matky dítěte s jejím manželem či otcem dítěte v péči o dítě, a to na základě písemné dohody, přičemž každý z nich má při této péči o dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství po dobu a za podmínek stanovených zákonem o nemocenském pojištění. Střídání se umožňuje od počátku 7. týdne ode dne porodu a četnost střídání omezena není. V případě střídání v péči o dítě se zastaví výplata peněžité pomoci v mateřství matce a začne se vyplácet tato dávka muži z jeho nemocenského pojištění, pokud splňuje podmínky nároku na její výplatu, a naopak. U muže se přitom od 1. 1. 2012 zavádí další podmínka, a to že bude pečovat o dítě nejméně 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích.

Peněžitá pomoc v mateřství se vyplácí ode dne, který si pojištěnka určila jako nástup na peněžitou pomoc v mateřství, případně ode dne převzetí dítěte do péče. 
Paní ministryně však hovořila o rodičovské dovolené, která je placená z dávek státní sociální podpory matce či otci a je nejdelší, čímž i nejnákladnější ve srovnání se světem (220 000 Kč na 2 až 4 roky). Zřejmě se nechala inspirovat příkladem ze Švédska, kde je "mateřská" 18 měsíců, a z toho minimálně dva měsíce musí převzít druhý rodič. Podle jejího vyjádření by to mělo fungovat tak, že po narození dítěte se rodiče rozhodnou, kdo z nich zůstane doma a jak dlouho. Tak je tomu i dnes, nově by ale druhý z rodičů měl nárok na pár měsíců svého partnera doma vystřídat. Nebylo by to povinné, pokud by toho ale manželé nevyužili, přišli by o peníze za onu stanovenou dobu výměny.
Osobně vnímám pohnutky, které paní ministryni k takovémuto návrhu vedly, jako smysluplné, ale v podmínkách ČR, kdy druhý partner nemusí mít aktuální pracovní příležitost, případně by jeho pracovní příležitost nebyla za dostatečnou mzdu (brigáda), tento návrh považuji v této formě za nepřijatelný a nepodporuji jej.
Děkuji za důvěru a jsem s úctou
Miroslav Opálka