Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.03.2015 14:08:48 - Bady

Co současná krize na Ukrajině znamená z hlediska strategického jaderného uvažování?

Dal jsem si tu práci zjistit, že jste člen výboru pro bezpečnost. Můžete se vyjádřit k následujícímu článku: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Vojensky-analytik-Stefec-Tlacime-Rusko-do-kouta-Riskujeme-skokovy-prechod-z-miru-do-jaderneho-utoku-USA-by-asi-nereagovaly-a-Merkelova-nechce-v-Evrope-radioaktivni-poust-365624 a konkrétně by mě hlavně zajímala vaše reakce na poslední odpověď. Předem děkuji za to, že si dáte tu práci mi odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.05.2015 23:55:19 - Ing. Bohuslav Chalupa
Dobrý večer.
Vyjádření pana Štefce jsem si přečetl a popravdě - nemám ambici ho komentovat.
Je to jeho názor, má na něj právo stejně jako já mám právo na něj nereagovat, rozhodně ne ve zkratce bez možnosti hlubšího posouzení a rozsáhlejšího komentáře. K tomu zde, bohužel, ani není prostor.....
Nicméně k Vašemu dotazu - strategický význam jaderného odstrašování má zcela jistě svůj zásadní význam pro udržení a udržování eventuálních mocenských ambicí Ruska (nejen) v takových "mantinelech", které z vojenského hlediska značně komplikuje eventuální snahy o další eskalaci konfliktu vedeného konvenčními zbraněmi. Na straně druhé umožňuje řešit vzniklý konflikt a okolnosti změny situace právě, jen a pouze diplomatickými prostředky.
V tomto ohledu jsem se již vyjádřil i veřejně - s Ruskem je jistě nutné komunikovat, na straně druhé si však musí být Rusko jisté tím, že v případě nerespektování mezinárodních smluv a mazinárodního práva narazí na rozhodnou a drtivou sílu....to jen velmi stručně.

S pozdravem
Bohuslav Chalupa