Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.03.2015 17:19:28 - zip81

TTIP

Byla by jste v případě rozhodování o přijetí dohody TTIP pro referendum??Myslím že o této dohodě nemá vláda právo rozhodovat sama.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.04.2015 9:57:03 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den,

 dle mého názoru je rozšíření transatlantické spolupráce i na oblast ekonomiky a obchodu jednoznačně pozitivem a může přinést naší zemi prosperitu. Západní země musí v současném mezinárodně-politickém prostředí držet pospolu a prohlubovat svoji spolupráci -  a  Spojené státy v této spolupráci nelze opomíjet, ba naopak. Neznám zatím přesnou definici textu smlouvy, proto nechci předem tvrdit, zda by referendum bylo nutné. Osobně se domnívám, že spíše nikoliv. Referendum navíc není v naší zemi ústavně zakotveno, a proto by muselo být vyhlášeno obdobným způsobem jako při vstupu do EU samostatným ústavním zákonem. I kdyby se smlouva schvalovala standardní ratifikační cestou, nejednalo by se pouze o schválení na vládní úrovni, ale rovněž v Parlamentu, což je v podmínkách parlamentní demokracie, která je zakotvena v naší Ústavě, dostačující.

 S pozdravem,

 Jana Černochová