Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.03.2015 14:37:29 - Lulek z Bystřice

rozpad Sovětského svazu

Stropnický dnes v Partii řekl, že ho děsí výrok prezidenta Putina: "Největší chyba byla, rozpad Sovětského svazu". Máme se podle vás bát?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.03.2015 13:06:52 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za dotaz. Pokud vezmeme pohled RF, pak z pohledu geopolitického a ekonomického lze brát rozpad SSSR jako chybu. Z pohledu ČR je možno se dívat na rozpad SSSR  ze dvou úhlů pohledu. Z politického a z ekonomického. Z pohledu ekonomického to způsobilo rozpad RVHP a výrazně to omezilo naše exportní schopnosti, což znamenalo obrovské dočasné problémy mnoha našich firem. Z pohledu politického to umožnilo listopad 1989 a odchod ČR ze sovětského bloku, budování demokracie, vstup do NATO a EU. Takže tady jsem osobně rád za rozpad SSSR. Pokud se týká toho, zda se máme bát či nikoliv, opět bych to rozdělil do dvou rovin. Tou první je rovina ekonomická, kdy je možno s RF spolupracovat (pokud v současné době nepřihlédneme k přijatým sankcím) a tou druhou je rovina politická. ČR je členem Severoatlantické aliance,která nám zajišťuje bezpečnost v rámci kolektivní obrany. To je trnem v oku RF. Dále jsme členy EU, což je pro naši ekonomiku z hlediska exportu nejdůležitější. Současné ambice RF jsou odrazem ekonomického poklesu Ruska po propadu cen ropy a plynu, po omezení odběrů těchto komodit a snaha nalézat nová odbytiště. Je nutno si uvědomit, že hospodářství RF je založeno na těchto přírodních zdrojích a proto je snahou RF nalézt větší míru kooperace s Indií a Čínou. Občané ČR se dle mého názoru nemusejí bát ani ekonomického, ani bezpečnostního ohrožení. Ale je třeba pracovat na nových odbytištích a je důležité budovat i své obranné schopnosti podle čl.3 Washingtonské smlouvy.