Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.04.2015 13:29:56 - Císlerová

Jste pro povinné odvody?

A podporujete, aby se týkaly i žen? Co by to nejen pro ně v praxi znamenalo? Co by, pokud bude zákon schválen, znamenal v praxi pro prozatím neplnoleté a pro ty, co již plnoletí jsou? To by se museli všichni někam hlásit? Děkuji. Císlerová

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

10.04.2015 9:40:43 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za dotaz. Předně chci říci, že všeobecná branná povinnost pro muže i ženy je i v dnešní době. Nicméně armáda nemá informace a databázi o stavu populace, která by mohla, v případě ohrožení státu, být povolána k obraně země. Co se týká konkrétního návrhu zákona, pak musím konstatovat, že sám nejsem spokojen s tímto řešením, zejména z důvodu odvodů. Podle tohoto návrhu by 18 letí spoluobčané (kromě výjimek uvedených v zákoně) museli vyplnit dotazník a zajít ke svému praktickému lékaři. Poté by museli navštívit obvodní komisi, zřejmě v trojkových obcích. osobně se domnívám, že by se tato obvodní povinnost týkala všech občanů od 18 do 60 let. Je věcí prováděcích vyhlášek, jakým způsobem by došlo i k odvodům těchto osob a jak by se stanovovala schopnost občanů, ať již zdravotní či fyzická. Nicméně i když budou odvody povinné, pak návrh zákona nestanovuje povinná cvičení, ale pouze dobrovolná. Osobně podporuji formu nějakých odvodů, protože armáda opravdu potřebuje znát zdravotní způsobilost populace schopné bránit Českou republiku. Ale mám velké výhrady k navrženému způsobu těchto odvodů, protože jsem přesvědčen, že nelze zatěžovat občany nad únosnou mez. Co se týká povinných odvodů žen, pak nejsem úplně přesvědčen o této potřebnosti. pokud by odvody měly zůstat tak, jak jsou v návrhu, pak s touto formou nesouhlasím. pokud by se odvody řešily spíše administrativně a za pomocí praktických lékařů, pak bych souhlasil. Povinnost plnoletých zúčastnit se odvodů jsem již popsal, tak jak to, že se neplnoletých netýká. tak jako se netýká těhotných žen či žen či mužů, kteří se strají o děti do 15 let. Ale rozhodně jsem přesvědčen, že je nutno branný zákon upravit.