RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.04.2015 20:08:13 - JežekZ.

vlastncké právo

Částečně s vaší poslední odpovědí souhlasím. Justice má být nezávislá, ale podle mě se ptal Jurka Z. na váš názor. Myslíte, že je vůbec žaloba oprávněná? Proč si každý nemůže dělat s vlastním majetkem, co chce a pronajmout ho komu chce? Nemůže zde vzniknout nebezpečný precedent, pokud soud žalobě vyhoví?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.04.2015 9:42:01 - RSDr. Miroslav Opálka
Vážený pane Ježku,

nejsem právník a proto všechny zákruty paragrafů odhalit neumím. Nakonec i jednotlivé soudy nemají jednotný názor. Osobně si myslím, že majitelé nemovitostí mohou s nimi svobodně nakládat. Výjimky stanovují zákony a mezinárodní závazky. Na příkladu problémů s výkupem pozemků pro liniové stavby lze vidět, jakou sílu má majitel půdy vůči obci či státu. Rovněž podmínky pro pronájem bytu si může stanovit majitel dle své úvahy. Nesmí však být diskriminační, což hlídá bedlivě i EU. Souhlasí-li zájemce s cenou a dalšími stanovenými požadavky, pak jej zřejmě nemusíme vybrat z více zájemců, ale ne třeba pro barvu jeho pleti. To je tedy mé vysvětlení.

M. Opálka