MUDr. Alena Dernerová

  • BPP
  • Ústecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.04.2015 13:22:38 - Anna Marie K.

narkomanky

Souhlasím s tím, že by matka měla nést trestně právní odpovědnost i za nenarozené dítě. Ale obávám se, že ty nejvíce rizikové rodičky si najdou cestu, jak tento zákon obejít a třeba raději k lékaři nepůjdou. Nebo to máte posichrováno? A druhý problém, kdo posoudí, vinu rodičky a má se to týkat jen feťaček, nebo třeba i kuřaček? Cigareta je přeci taky droga. A někde jsme slyšela, že drastické vysazení v průběhu těhotenství, nejenže dítě nepomůže, ale může mít i negativní následky. Tělo se přece potřebuje od všech nežádoucích látek nejdříve vyčistit, takže řešit problém až tehdy, když žena zjistí, že je těhotná, může být pozdě. Nemyslíte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.04.2015 14:17:17 - MUDr. Alena Dernerová
Je patrné, že problémy  gravidními závislými na legálních či ilegálních drogách budou narůstat, tak, jak je tomu v USA od 80. let minulého století. Trestní odpovědnost vnímám také jako problém. Bohužel, v reportáži zazněla jen jedna má věta vytržená z kontextu.  Při tom bych řekla, že už dnes jsou těhotné ženy závislé na návykových látkách trestně odpovědné. Brala bych to jako šíření drogy, podávání drogy nebo i alkoholu mladistvým, bez ohledu, zda dítě pak bude nebo nebude mít zjistitelné poškození. Cigarety nebyly zatím kriminalizovány, tak to nelze řešit. To na ty námitky, že kuřačky si také poškozují děti. Sazby na tyto skutky neznám a jen by asi musely soudy činit třeba v režimu předběžných opatření. Nařídila bych povinnou léčbu už těhotné, místo vězení  prospěšné práce, event. s odkladem po porodu a šestinedělí, čímž by si vydělaly na léčbu. Zvážit, zda dítě po porodu dát do zkrácené pěstounské péče, s dalším projednáním po léčbě a trestu matky. Pokud bude naděje na resocializaci, dítě bych matce vrátila / event. nechala i po porodu/, pokud ne,   odebrat do adopce.



MUDr. Alena Dernerová