Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.04.2015 9:12:54 - vilda.h

Je to spočítané?

Hezký den. Postupné mnohatisícové navýšení vojáků (asi nejen vojáků na MO), zvýšení odměny AZ atd.., budou peníze na toto vše? zvláště když třeba novelizovaný zákon o VZP dosti zatíží mandatory rezortu? Díky.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.04.2015 8:51:35 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za konkrétní dotaz. Mohu Vás odkázat na moji zpravodajskou zprávu ke státnímu závěrečnému účtu kapitoly 307 - MO, kterou najdete na www.antoninseda.cz. Ta přesně popisuje skutečný stav naší armády. Nejde ani tak o plánované navyšování vojáků jako o to, že tento počet je dán reformou armády a dnes jsme cca 6000 vojáky pod stav. Osobně jsem docela kritický k novele zákona o vojácích z povolání, která byla přijata vloni. Nejde jen o odměny či mandatorní výdaje, které již dnes překračují o 8% doporučení dané NATO. Ale jde o personální stabilitu armády a zavedení kariérního řádu. A to se podle mého názoru nepovedlo. Ale musíme si ještě počkat na 1.7. kdy zbylá část zákona bude účinná. Ale jž dnes existují obory v armádě, které se potýkají s obrovskými problémy. Platí, že jakékoliv navyšování počtu, nemyslím tabulkových míst, zatíží mandatorní výdaje. Je to dáno skutečnou výší celkového rozpočtu, který v uplynulém roce činil 0.98% HDP země. S postupným zvyšováním na 1,4% HDP v roce 2020 se budou mandatorní výdaje stabilizovat. Nicméně jistě se zvýší, protože personální náklady porostou. Ale bez vojáků armádu prostě mít nebudete.