ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.05.2015 11:55:51 - Vítězsalv M.

senát

Vaše úmysly jsou možná hezké, ale myslíte, že jako senátor je prosadíte? Myslím, že vaše pravomoci nejsou rozsáhlé. Nezasloužil by si podle vás senát reformu? A když už u toho budeme, nebylo by od cesty změnit ani fungování sněmovny. Nač 200 poslanců?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.05.2015 10:23:46 - Ivo Valenta
 

Dobrý den,

je jistě pravdou, že například ve srovnání s Poslaneckou sněmovnou má Senát v rámci našeho ústavně-právního systému co do pravomocí a vlivu nižší váhu. Nicméně určitý prostor pro prosazování politických cílů a vizí tato komora Parlamentu nabízí a nevidím tedy důvod, proč jej nevyužít. Ve svém životě jsem se nikdy neohlížel na to, zda podmínky pro naplňování mých cílů jsou ideální, či naopak nepříznivé. Vždy jsem dělal to, o čem jsem přesvědčený, že je správné, a šel jsem si za svým. A stejným způsobem přistupuji i ke své práci v Senátu a svému působení v politice. Jako senátor bych byl samozřejmě rád, pokud by význam a váha Senátu posílily. Jsem však realista a vím, že zásadnější ústavní reformy nejsou časté a že úloha horní komory Parlamentu je většinou především pojistná či kontrolní.

Počet poslanců nepovažuji za nějak výrazně přehnaný. Domnívám se, že ve vztahu k objemu práce či počtu obyvatel naší země je adekvátní.

Přestože současnou podobu Parlamentu považuji za poměrně funkční a neočekávám v dohledné době nějaké hlubší ústavní reformy, domnívám se, že k dílčím úpravám např. v oblasti legislativního procesu by dojít mělo. Za velmi vhodnou změnu bych považoval např. prodloužení dnes 30 denní lhůty pro projednávání legislativních návrhů v Senátu, neboť zejména u složitějších či rozsáhlých norem není v jeho silách se jimi relevantně a s patřičnou důsledností zabývat.


Ivo Valenta