Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.06.2015 15:57:00 - Radek862

Branný zákon na pořadu 29. schůze

Dobrý den pane poslanče,
novela branného zákona by se měla projednávat již tento týden na 29. schůzy PS.
Proběhla někde nějaká změna kvuli které byla původně v PS pozastavena? Já si totiž nevšiml.
Pan poslanec V. Klučka který mluvil za ČSSD řekl,že,teď cituji " Jsme připraveni ji podpořit"
Může novela i s kontroverzními částmi o povolávání branců do zahraničních misí u poslanců projít? Ještě nedávno bylo i z poslanecké sněmovny spousta negativních ohlasů a Vy sám jste nedávno psal,že něco takového by přes PS neprošlo.
Děkuji za odpověď a přeji pěkný den

https://www.youtube.com/watch

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.06.2015 7:25:30 - Ing. Antonín Seďa
Děkuji za konkrétní dotaz. Já jsem osobně požádal pana premiéra i pana ministra obrany o stažení branného zákona z projednávání. To se nestalo, pouze se tento zákon dostal na program až nyní. Proběhlo neformální jednání členů Výboru pro obranu s MO a AČR, kde jsme si docela ostře vyjasnili své postoje. Pan ministr obrany slíbil, že MO připraví komplexní pozměňující návrh. Nicméně se obávám, protože na odvody existují i  různé názory jednotlivých členů výboru, včetně V.Klučky, že branný zákon nebude optimální. Bude to zase nějaký kočkopes. Podle mého názoru je nutno okamžitě řešit problémy AČR, ale nikoliv na úkor našich občanů. Armáda prostě mnoho let zaspala a neustále se vymlouvala na nedostatek financí. Přitom nesmyslně utrácela za techniku a nevěnovala se personálu, který je strašně důležitý. Armádě schází téměř celá brigáda a pak se nemůžeme divit takovým návrhům z pera generality či úředníků MO. Branný zákon by měl posílit a stabilizovat profesionální vojáky, namísto nesmyslných odvodů zavést evidenci branců a měl by zlepšit podmínky pro aktivní zálohy a jejich zapojení do činnosti AČR tak, aby jejich výcvik měl smysl. A určitě nesouhlasím, aby záložáci mohli být zapojeni do zahraničních misí. To, co je dobré je, že se navrhuje zapojení vojáků, kterým skončil kontrakt do aktivních záloh. Pouze se ptám, proč tohle opatření, které nic moc nestojí, nebylo přijato již v roce 2012, kdy byla schválena koncepce aktivních záloh. Také dnes KVAČR neodpovídá podle mého názoru tomu, jak by armáda měla vypadat.