JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.01.2012 20:34:46 - Matouš

odpověď na dotaz

Pane předsedo, jaký je váš názor na novelu občanského zákoníku? Prý prošel jak PS, tak i senátem. B.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.02.2012 19:52:46 - JUDr. Miroslav Antl
My jsme o rekodifikaci občanského zákoníku hodně diskutovali, dotazovali jsme se expertů, ale i praktiků, zejména advokátů a soudců. Najčastější argument proti byl ten, že se konečně ustálila judikatura a soudní praxe - a že je tedy zbytečné přijímat zcela nový kodex civilního práva. K tomu zejména soudci namítali, že na zvládnutí tak obsáhlého a komplikovaného právního předpisu nebudou mít dostatek času. Ostatně i proto Poslanecká sněmovna posunula dobu účinnosti o jeden rok, tj. na 1.1.2014. A právě z tohoto důvodu jsem zprvu souhlasil i já s pozměňovacím návrhem "svého" Ústavně právního výboru prodloužit legisvakanční dobu o další dva roky, tj. posunout účinnost ještě dál - až na 1.1.2016.
Ke změně tohoto názoru mne vedly dvě zásadní skutečnosti (z mnoha dalších argumentů), a to, když pan ředitel Justiční akademie, která zabezpečuje vzdělávání osob působících v okruhu působnosti resortu Ministerstva spravedlnosti, tedy i soudců, na konkrétní náš dotaz uvedl, že se soudci hlásí na vzdělávací kurzy a školení až na poslední termíny - a je tedy jedno, na kdy posuneme účinnost, neboť stejně se nebudou hlásit do dřívějších turnusů. V takovém případě ztrácel náš pozměňovací návrh racionální smysl. A dalším argument, který u mne rozhodl o tom, že bychom měli nový občansko právní kodex přijmout, lze shrnout do myšlenky, resp. jedné z mnoha myšlenek, předkladatelů, zejm. pana profesora Eliáše (garanta rekodifikace a vedoucího expertního a autorského týmu), že běžný občan stejně nezná podrobně současný občanský zákoník - a ten nový více odpovídá jeho (intuitivnímu) myšlení, je pro občana logičtější - a zejména prospěšnější, když reaguje na jeho požadavky a problémy... To, že bude odpovídat moderním evropským kodexům, je už asi zbytečný dodatek.
Je ještě třeba dodat, že kdyby senátoři nesledovali celý legislativní proces od samého začátku a neabsolvovali různé semináře a školení, nemohli by za necelý měsíc prostudovat 3.081 pragrafů této rozsáhlé občansko právní materie.
Opět se ukazuje, že třicetidenní lhůta, kterou má Senát Parlamentu ČR na projednání všech zákonů ve výborech na planárním zasedání je nesmyslná, zvláště když vedle občanského zákoníku jsme jen v Ústavně právním výboru museli projednat i další zásadní zákony...

Zdravím Vás...!

JUDr. Miroslav Antl
(senátor)