Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.01.2012 15:01:10 - Božena G.

Nutno detailněji probrat podmínky půjčky MMF

Pane poslanče, souhlasíte tedy nebo nesouhlasíte s půjčkou MMF ve výši 1,5 mld. Eur?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.01.2012 19:13:31 - Ing. Jiří Dolejš
O konečném postoji k pomoci ČR prostřednictvím půjčky MMF se budeme nepochybně ještě bavit na poslaneckém klubu. Když se tento návrh v prosinci 2011 objevil, tak jsme vládě hlavně vytýkali že rozhjodování o takové věci by nemělo být kabinetní a že by měli být zveřejněny podmínky takové půjčky - vycházíme z toho, že  jsme se detaily nedozvěděli ani u předchozí půjčky pro MMF v krizovém roce 2009 (tehdy půjčila ČR 1mld eur). Pokud se vláda touto kabinetní formou rozhodla k tomuto kroku, je to nyní především její politická odpovědnost.

    jak sleduji debatu na toto téma tak  bohužel i tažení proti této pomoci eurozoně je  dost nevěcné. Jasné je že stablizace eurozóny je v zájmu ČR, protože jsme s ní úzce spojeni a kolpas by měl katastrofické důsledky.  Vláda rovněž argumentuje potřebou diplomatické sounáležitosti v EU, z jejích ffondů čerpáme nemalé zdroje (aktivní saldo ČR vůči EU sepohybuje kolem 2 mld eur za rok). K půjčce MMF na řešení krize eurozony se dobrovolně rozhodli i země mimo měnovou unii, včetně Ruska, vstřícná je i Čína. Kritické ale je k tomuto kroku zejm. Japonsko a USA.

    Ovšem oprávněnou otázkou je zda pomoc MMF krizi jen dočasně stlumí a na chvíli trhy zklidní a zda získaný čas bude využit k ozdravným krokům.  Toho se obávají i někteří experti ČNB a  další.  Názory že MMF krizi jen zhorší sice nesdílím, ale v celém boji proti dluhové krizi mi stále chybí opatření na rozvoj ekonomiky. Faktem je že na rozdíl od nákupu dluhopisů zadlužených zemí, jsou pohledávky u MMF poměrně bezpečné ale kdybychom své peníze viděli zpět je nezodpovězenou otázkou.   To jsou také hlavní důvody proč se KSČM odmítá předem vyjádřit k návrhu zákoba o této půjčce bez detailnější debaty.

    Pokud jde o dopady na naši ekonomiku, tak v podstatě jde o to, že půjčkou MMF se mění struktura anšich sttáních aktiv  směrem k formě sice bespečné, ale s horší disponibilitou (návratnost půjčky je nejasná) a také hůře úročen (depozta ČNB měla lepší úrok než jednotka SDR používaná MMF).  Proto je třeba říci, ře garance státu za tento rozdíl což byla podmínka ČNB by mohla znamenat nárok zhruba 1 mliardu korun ročně podle rozsahu čerpání této půjčky. Pokud dje o výpadek v  devizobvých rezervách ČNB, tak jde o cca 5% - ČNB dlouhodobě kumulje tyto rezervy, takže tady asi bezrpostřední riziko není.

K tématu též na  http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-dolejs.php?itemid=15411