Ing. Bohuslav Chalupa

velmi nespokojený občan
  • BPP
  • Komín
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.06.2015 9:45:16 - Frodo

USA a uprchlíci

Nemám nic proti USA. Teda za na jednu maličkost. Ve světě rozpoutala řadu válek, byť možná s dobrým úmyslem. Následky jsou ale děsivé a odnáší je nyní hlavně Evropa. Kdy ponese za své činy odpovědnost i USA? Proč my pykáme za něco, zač nemůžeme? Nezříkám se solidarity, ale neměla by být podle mě jednostranná. Nebo si myslíte, že sama Evropa problém s uprchlíky vyřeší? JAK?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.06.2015 13:01:39 - Ing. Bohuslav Chalupa
Dobrý den.
Pokud se chcete vážně zabývat problémy, které svými otázkami předkládáte, pak by bylo dobré se na věci podívat objektivně a z pohledu faktů. Jistě USA se podílely na řadě konfliktů, pravděpodobně některé rozpoutaly a s jistotou byly do většiny tím či oním způsobem vtaženy. Pokud jde o Evropu a Evropské země - byla to Evropa, která světu a tedy i USA "dala" dvě děsivé světové války. Nejen USA, ale i řada Evropských zemí po staletí udržovaly koloniální systém atd..... není potřeba pokračovat, souhlasíte?

Než byly i vojenské operace, o kterých se zmiňujete v souvislosti s USA, uskutečněny, věci se z tehdejšího pohledu zcela určite jevily v jiném světě, měli jinou nálehavost - i s ohledem na osudy stovek tisíců lidí, kteří byli těmito režimy doslova likvidovány.
Důsledky pádu despotických vlád či jednotlivců jsou evidentní, nicméně důsledky nelze přičítat na vrub pouze a jen nám - západní civilizaci v čele s USA. Je až nyní evidentní, že obyvatelé těchto zemí nejsou schopni si ve vlastních zemích, alespoň ne v tuto chvíli, udělat pořádek a zavést spravedlivější politický systém, než byl ten předchozí, který jim ale také zjevně nevyhovoval.

Je nyní na postoji celé západní civilizace, jak evidentně existující problém uchopí a bude jej řešit. V tomto smyslu je ČR pouze jednou, malou částí EU a EU je jednou částí OSN. A v OSN má mimo jiné (USA) právo veta i RF a ČLR.......... Jinými slovy - ani EU problém s uprchlíky nevyřeší sama.

Pokud jde o USA, a když říkám USA, pak myslím předevěím americké občany, daňové poplatníky, protože to jsou právě oni, kdo nesou tíhu odpovědnosti, pak si uvědomuji že se tato odpovědnost projevuje minimálně v tom, že například v rámci NATO, která sdružuje 28 aliančních zemí, pouze jedna z nich nese cca 70% všech nákladů spojených s obranyschopností všech členů NATO. Hádejte jaká země nese toto břímě - ano, je to USA. Víte, nejsem a nebudu nijak servilní k žádné zemi, tedy ani k USA, ale každému, co jeho jest. Pokud budeme chtít krtizovat USA, a pohybuji se stále pouze v okruhu obranyschopnosti, pak si nejdříve musíme zamést před vlastním prahem a podívat se na naši vlastní odpovědnost za obranu naší země a obranu našich partnerů v rámci kolektivní obrany - a tam je mi upřímně řečeno stydno a ztrácím pocit oprávněnosti jakkoli kritizovat jiné.
A to se zatím pohybujeme jen v okruhu obranyschopnosti.
Pro příklad jiný okruh...např. věda  výzkum (i to má samozřejmě prioritní vliv na schopnosti k obraně) - porovnejte si světová čísla, USA jsou na špici. Tedy i USA a jejich ekonomika a návazně i jejich geopolitika, i nám, v náš prospěch, zajišťuje veskrze pohodlný život v dostatku vody, tepla, potravin, technologií, internetu, zábavy.....

Pokud budeme chtít diskutovat objektivně a odpovědně - pak se dle mého názoru nemůžeme ptát na to co USA, musíme se ptát sami sebe do jaké míry má přede vším přednost naše pohodlí, náš obecně materiální a konzumní způsob života. Pokud tento parametr dozná, masově, změny, pak je šance, že se podaří najít cestu z těch problémů, které stojí před námi všemi, globálně.
S pozdravem