Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.06.2015 12:04:35 - Yama

diktátoři

Nemyslíte, že největší chybou bylo svržení diktátorů v islámských zemích? Nechci bránit jejich kroky, ale je evidentní, že jedině oni dokázali v zemi jakžtak udržet pořádek. Poté, co padli, se země dostaly do chaosu a jsme tam, kde jsme dnes. Co mi na to odepíšete?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.06.2015 12:48:42 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Obecně lze říci, že jakákoliv diktatura je založena na tvrdém potlačování demokratických principů za pomocí represivních orgánů. Na druhou stranu tato diktatura může vyhovovat občanům a to právě z důvodu zajištění bezpečnosti nebo soužití různých národností či náboženských skupin. Je potřeba vidět dva rozdílné přístupy, které se v zemích SAHELU (Střední Východ a severní Afrika) udály. Ta první, o které hovoříte byla reakce Západu v Iráku , a to z hlediska bezpečnosti (neprokázané chemické zbraně i když jejich užití prokázané bylo, podpora terorismu, potlačování práv jiných náboženských skupin). Tady je opravdu nutno analyzovat postup USA a jeho spojenců. Ta druhá, bylo arabské jaro, které otevřelo cestu k demokracii, ale nikoliv demokracii západního provedení. Například v Tunisu se to povedlo, ale v Egyptě či v Sýrii a v Libyii to skončilo občanskou válkou či podporou militantních náboženských skupin. Libye skončila v občanské válce rozličných militantních vojenských organizací a vlastně se rozpadlo státní zřízení. V Iráku a v Sýrii byl vytvořen ISIS, jako reakce nejprve proti vládě diktárotů a poté jako prosazování práva šária v nově utvořeném chálifátu. Takže na Vaši otázku lze odpovědět, že nelze implikovat pojetí západní demokracie do těchto zemí, protože tam historicky převládá nenávist jednotlivých náboženských skupin a boj těchto skupin o moc. Ekonomická a sociální situace pak nahrává militantnímu řešení těchto konfliktů, včetně terorismu a genocidy. To, co je třeba dělat, je podpořit bezpečnostní stabilitu té které země a zejména zlepšit životní situaci jejich obyvatel. Ale také se vyvarovat předešlých chyb, ketré Západ a zejména USA udělaly ve snaze odstarit diktátorské režimy.