JUDr. Miroslav Antl

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.01.2012 10:02:21 - sindy

odpověď na dotaz

Pane senátore, děkuji Vám za odpověď a chtěla bych se ještě zeptat na Váš názor na výroky předsedy Konzervativní strany, jenž tvrdí, že problém nespočívá v aktuálně platných pravidlech, ale v lidech, kteří těchto výhod požívají, někteří bohužel i zneužívají. Je tedy nutné zachovat pravidla a vyměnit lidi. Co na to říkáte Vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.01.2012 17:33:35 - JUDr. Miroslav Antl
Dobrý den
Na to je nelze odpovědět jednoduše, ale lze souhlasit s tím, že problém je zejména v lidech... Lidi však vyměnit nemůžeme - a pokud jde o "úřední osoby" (dříve "veřejné činitele"), ty se sice střídají, ale zásadní a zejména (řádným občanům) přínosné změny to příliš nepřináší. Pravidla, resp. zákony, jsou od toho, aby je lidé dodržovali (když už je nectí). Podle mne problém spíše spočívá v tom, že lidé pravidla příliš nerespektují, mnohdy proto, že kolem sebe vidí, že porušování pravidel nejenže těm "nedispciplinovaným" prochází, ale dokonce přináší i užitek, prospěch a neoprávněné výhody. Osobně například nechápu, proč se jedné ze skupin obyvatel, žijící na území České republiky, říká stále "sociálně nepřizpůsobiví", když praxe spíše vypovídá o tom, že jsou "sociálně obratní"...
Ale raději přejdu do oblasti, kterou se zabývám, tj. trestně právní. Pokud nebude důsledně uplatňován trestní postih proti všem, kteří porušují trestní zákoník, či dokonce zůstávají bez jakéhokoliv postihu, proti těm, kteří okrádají stát a všechny jeho občany ve velkém, budeme obtížně žádat občany, aby oni sami ctili zákony - a měli úctu, resp. respekt, k těm, kteří zákony (pravidla) předkládají a schvalují, k těm, kteří jim vládnou, rozhodují o nich, či ovlivňují veřejné mínění prostřednictvím médií atd. Víte, trestně právní prevence nespočívá jen v dostatečně přísných trestech, ale zejména v důsledném a rychlém trestním postihu (pokud možno) všech pachatelů, resp. darebáků či gaunerů... Takže pravidla v této oblasti (trestní zákoník, trestní řád, zákon o soudnictví ve věcech mládeže a nyní i zákon o trestní odpovědnosti právnických osob) máme na velice dobré úrovni - a je na orgánech činných v trestním řízení (policejní orgán, státní zástupce, soud, event. soud pro mládež), aby je aplikovaly v praxi - a na nás na občanech je, abychom vždy oznamovali trestnou činnost a nebáli se svědčit, neboť bez důkazů nedojde k vyřčení viny a k příp. trestu... Tohle je na dlouhou přednášku a ještě delší diskuzi. 
Ať se Vám daří...!
JUDr. Miroslav Antl
(senátor)