PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.08.2015 7:11:33 - Kanak

Záchrana Řecka

Dobrý den,
jak se bude podle Vás vyvíjet nedávná "záchrana" Řecka, když jeho dluhy jsou prakticky nesplatitelné? A jaký dopad bude mít další vývoj v Řecku na EU?
Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.08.2015 23:37:17 - PhDr. Josef Skála, CSc.
To jediné, co se v Řecku zachraňuje, jsou peníze, které tam uvízly zahraničnímu kapitálu. Už pět let a se stále tragičtějším dopadem na Řecko samotné. Ty peníze neuvízly na účtech neprivilegovaných Řeků, ale například za ponorky, které země nakupovala podle instrukcí NATO. Bylo to i rumiště gigantické korupce. 150 miliónů euro penále za ni vyfasovala je jedna německá firma. Řecko vydává na vojenské účely kolem 4 procent HDP i dnes. V minulé dekádě to bylo 7 až 8 procent. U nás a jinde v Evropě je to kolem 1 procenta. 

V Evropské unii, co se tak ráda prsí "solidaritou", "kohezí" spoustou jiných cukrkandlů, se znárodňují jen manka "banksters" a jiných vyvolených. Rozepisují se i s úroky evropskému podhradí. Řecko je chudý příbuzný dokonce i v něm. Že dluhy, které s tou sadistickou kůrou nutně jen dál rostou a splatit se nedají, ví samozřejmě i "Bundesmutti" a ostatní evropská honorace. Takže cílem celé maškarády, přelakované na "pomoc" a "reformy", je novodobá forma protektorátu, jak tomu říká i spousta liberálních médií. 

Má dvojí poslání - výměnou za nesplacené dluhy, které "banksters" nechají zaplatit i nás, Řecku zkonfiskovat zbytek veřejných statků - ostrovy, přístavy, vodní zdroje atd. atp. A také tím si dopřát to, čemu vojáci říkají průzkum bojem - tedy test, kam až ta sadistická zhůvěřilost může zajít. Poněvadž v dluhové pasti je většina evropských zemí. A až přijdou na řadu i ty větší, panstvo by rádo scénář, odzkoušený v praxi.

Řecko samotné zachrání jen suverénní politika, která tomu vyděračství hodí rukavici. Nedávné referendum jí dalo silný mandát. Jenže Tsipras a Varoufakis chtějí být "salonfähig" stůj co stůj a tahají za lidi za nos moudry, že existuje pouze "evropské řešení". Čím déle jim to vydrží, tím víc zemi vydrancuje i tento pokus o těhotenství napůl. Tím ovšem hrozí diskreditovat i levici, která na podobné mrákoty nedá. A ve finále nahrát těžkotonážní pravici - ať už té politické nebo rovnou v khaki mundůrech. 

Řecko má naštěstí i levici, která si na radikální jen nehraje. Vedle komunistické strany jsou to i levicové odbory PAME, bojovná mládežnická organizace a v poslední době i některé nové politické subjekty. Stále hlasitější je i odpor levicového křídla samotné Syrizy. Dokáže-li tento blok promluvit z duše většině těch, kdo se tím, jak se s výsledky referenda naložilo, cítí podvedeni, má šanci získat politickou většinu a prosadit řešení nejen jediné demokratické, ale také reálně průchodné a trvaleji udržitelné. 

To by moc pomohlo i všem zemím, jimž vyděračský protektorát, jaký už Řecku po krku jde, teprve hrozí (má-li kdo dojem, že mezi ně snad nepatříme, mýlí se kolosálně). Všude v Evropě by to pomohlo i levici, která není na prodej - v konkurenci s tou, co se prodávat chce a umí. To by začalo obracet celkový poměr sil - a otevírat prostor demokratické, levicové alternativě zhruba stejným směrem, jako před 70 lety po porážce fašismu.   

Pokud to velkým prachům s řeckým protektorátem projde, všechno, co je v EU špatně, se vyhrotí ještě víc. A ještě víc to bude bolet i milióny  lidí, co nic neukradli, i všude jinde, naši zemi nevyjímaje. Pak bude všude jinde, naši zemi nevyjímaje, záležet hlavně na tom, co si z řeckého dramatu vezme skutečná levice. Zda nechá svým jménem slepě fandit fešákům, co sice chodí bez kravaty, skutečně levicového je na nich   však pramálo - anebo tu taškařici pojme jako odstrašující příklad. Aby sobě i lidem ukázala o to plastičtěji, co řešením slepé ulice, v níž je Řecko jen o kus dál než všichni ostatní, je - a co naopak ani náhodou. A dokázala pro to získat politickou většinu dřív, než to skončí jako v Řecku.