RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.09.2015 9:41:32 - křišťálová koule

Migranti- (ne)zaměstnanost- kvalifikace.

Dobrý den. Téma zjednoduším, ale věřím, že pochopíte jeho plnou šíři.Nezaměstnanost ( u nás vztaženou k většinou Romům) se zdůvodňuje nízkou kvalifikací, přijímání migrantů se naopak zdůvodňuje tzv. potřebou síly na "práce , které Češi ( Evroané) nechtějí dělat"= nekvalifikované práce. Dokážete mi tento rozpor rozumně vysvětlit.nemáte dojem, že si tu někdo dělá legraci?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.09.2015 14:39:39 - RSDr. Miroslav Opálka
Děkuji za dotaz, ale tyto rozpory se nebudu pokoušet vysvětlovat. Když však mám tu příležitost, zmíním stručně svůj názor. Statisticky bychom nezaměstnanost vyrovnali eliminací šedé či černé ekonomiky a optimalizací zaměstnávání studentů, cizinců a starobních důchodců. Problém je však podstatně  barevnější. Jde o regionální i strukturální - profesní nezaměstnanost. V tom jen část problému tvoří tzv. nekvalifikovaná pracovní síla. Blíže viz struktura nezaměstnanost např. na http://www.mpsv.cz/cs/21765. Licituje se v podstatě, kdo bude levnější. Zda Romové, Ukrajinci, Arabové… Největší problém však dnes nastává s technicky kvalifikovanou silou, která zajistí rozvoj strojírenství apod. Již nejen jen o profese dělnické, ale i mistry, techniky a konstruktéry. Ti budou zajišťovat vyšší úroveň produktivity práce a značnou část našeho HDP. Spoustu práce dovážíme ve formě zboží do supermarketů a ztratili jsme tzv. oblastní samoobslužnost. Ale to jsem se už moc rozepsal. Každopádně nás kopáči, uklízečky, pokojské apod. nevytrhnou. S úctou Miroslav Opálka