Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.10.2015 14:19:16 - tatana

Rakousko novelizovalo náboženský zákon z 1/2 19.st.

Od letošního roku víděňská theologická fakulta otevřela katedru islámu. Pouze absolventi rakouských VŠ mají právo kázat v Rakousku a to pouze v místním jazyce.
Zároveň je všem náboženským obcím zakázáno přijímat jakékoli dary ze zahraničí.
Nešlo by podobnou novelu prosadit i u nás?
Pro muslimy Rakousko ztratilo, demokratickým způsobem, přitažlivost.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.10.2015 13:04:23 - Ing. Jiří Dolejš

Převážně katolické Rakousko nepochybně upravovalo svůj vztah k církvím mnohokrát - na rozdíl od ČR nemíří k čistě odlukovému modelu, mocenská separace "oltáře a trůnu" neznamená úplné odstřižení náboženství. je tam tzv, konkordiace.  Pokud vás zajímají detaily obraťte se v KSČM spíš na kolegu V. Koníčka, který se tomu věnuje systematicky.

Za sebe mohu jen obecně říci že i Rakousko garantuje ústavně svobodu vyznání jako všechyn civilizované státy. Registrované církve na náboženské společnosti tam mají nárok na příspěvek (Kirchenbeitríebe) a daňvou úlevu.  myslím že na rozdíl od ČR tam  je zaevidováno islámské společenství. U nás má dojít během několika let k úplné odluce od státu.

Samozřejmě podporovaná veřejná společenství tam mají určitá pravidla, ale pokud jde o soukromé subjekty , tak na ně se omezení nevztahují A pochopitelně nelze omezovat ani laické kázání náboženství - ani co do obsahu ani co do jazyka. Soukromý náboženský život nelze z ústavy nijak omezovat (vyjma konfliktu se zákonem, např. šíření nenávisti atp.).

Mail do Sněmovny na kolegu Koníčka jistě snadno zjistíte. Hezký den.