PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.11.2015 9:01:08 - AC13

Zlocin exekuce

Dobry den,
co si myslite o poplatcich za exekucni rizeni? Dohledal jsem ze jsou snad nejvyssi v Evrope. Mel by byt titul exekutora v soukromych rukou? Nemala cast populace se kvuli tomu ocitla na socialnim dne. Byl toto zlocin za prispeni statu proti obyvatelum teto zeme? Dekuji za odpoved a pekny den

Andrej

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.11.2015 9:56:32 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Hezký den i Vám,

ne každý, kdo se topí v dluzích, je tam jen cizí vinou. To ale neznamená, že lze tolerovat zvůli vůči těm, kdo jsou na dně proti své vůli.  Bezpočetné kauzy, kdy si někdo kvůli pár stovkám, neuhrazeným klidně i čirým omylem před lety, může vyúčtovat "pohledávku" v desítkách tisíc. A tomu, koho věřitel neráčil roky ani urgovat, zpeněžit třeba i střechu nad hlavou.

Osudy těchto lidí jsou kapkou rosy, v níž je k vidění celý dnešní svět. Oknem do samé jeho podstaty. Zvlášť vezme-li se v úvahu, "kdo za to může". Začalo to fanfárami "Víme, chceme, dokážeme" ("Koruna jako marka do roka"). Pak se tu hrstka vykuků zmocnila statků za desetitisíce miliard - počítáno v dnešních cenách a reálné tržní hodnotě všeho, co patřilo a už zase nepatří nám všem. Ta loupež tisíciletí se děla na dluh. Stovky miliard z něj nebyly vráceny, ale "znárodněny". Splácíme je dodnes všichni i s úroky. Vykuky to pasovalo na "elity". Topí se ve faraónském luxusu. Šklebí se na nás s golfovou holí v ruce. Statisíce jiných to připravilo o důstojnou práci a odměnu. Mnohé to žene existenčním tobogánem. Kličkují před ním už jen na dluh. Jim ho však - na rozdíl od vykuků "za vodou" - nikdo neodpustí.

Parazitní kšeft s lidskou nouzí je hnus, nad nímž se zvedá kufr. Exekuční chobotnice, terorizující i vdovy nad hrobem, je jen jednou z jeho součástí. Podrobit tu špinavost "regulaci" je málo. Zrušit je třeba privatizaci všeho, co se zvrhlo ve kšeft se životem na dně. A hlavně se  nehonit až za následky. Pustit se do řešení příčin. Založit rozvoj ekonomiky na programu, který nás vyvede z koloniálního područí. A nabídne důstojný život i všem, kdo na něj ztratili šanci.

"Elita", vypadlá z privatizační kloaky, to v plánu nemá. Nic na ten způsob však ani neumí, i kdyby dostala záchvat svědomí. Chce to změnu. Docela zásadní. Kosmetické to už nespraví.