Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

10.12.2015 13:30:58 - májka

Kouření

Zákaz kouření v restauracích je asi na místě. Proč ale i na zábavách? A proč i zákaz elektronických cigaret? Také by mě zajímalo, zda když bude opilý mladiství s rodiči v hospodě, zda za to ponese následky hospodský nebo rodiče? Někde jsem totiž slyšel, že se jedná o tom, že odpovědnost za to, že v podniku nebude podnapilý mladiství bude mít provozovatel podniku. Je to pravda? A poslední dotaz. Cigarety se mají po novém roce zase zdražit. Bude to jediné zdražení tabáku v příštím roce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.12.2015 11:00:26 - Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.
TOP 09  obecně vládní návrh zákona ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek podporuje, k některým jednotlivostem však budou mít  jednotliví poslanci  různé názory. Zde prezentovaná stanoviska jsou proto jen za moji osobu. Vzhledem k tomu, že jsem měl před časem jako ministr zdravotnictví za plošnou ochranu zdraví zodpovědnost, nemůžete se divit, že jsem, pokud jde o škodliviny, spíše pro  přísnější restrikce.

Zákaz kouření na zábavách by měl být vynucován v případě uzavřených prostor, jakými jsou např. taneční sály. To odpovídá duchu zákona,  který nepřipouští obtěžování nekuřáků kouřícími.  Pokud bude taneční zábava venku, podobně jako na festivalech pořádaných venku, byl bych vůči kuřákům tolerantní. Zákaz na takovýchto akcích by byl jen těžko vymahatelný.

Elektronické cigarety bych toleroval. Okolní lidi  neobtěžují ani jim  nejsou nebezpečné  jako dým z tabáku. Pro uživatele jsou spíše léčbou závislosti než výzvou  ke kouření pro jeho okolí.

Mladistvý člověk nemá být opilý, na tom se jistě shodneme. Pokud je mladistvý v hospodě, již dnes mu hospodský nesmí nalít. Zákon tuto skutečnost rozšiřuje a v podstatě  posunuje směrem k povinnosti hospodského takovéhoto člověka vyhodit. Mluví se přitom o zjevné opilosti. Já s tím takto souhlasím a myslím, že slušní a rozumní provozovatelé restaurací si s tím poradí. Pokud u toho budou i opilcovi rodiče, budou mít problémy  se zákonem i oni.

Ke zdražení cigaret v příštím roce dojde, protože dochází ke zvýšení spotřební daně.  Je to poměrně náročný proces pro finanční správu i pro prodejce a není rozumné ho opakovat zbytečně často. Podle mého odhadu proto nedojde již k dalšímu zvýšení ceny v případě, že s ní na trhu z nějakého jiného důvodu nebudou pohybovat prodejci.