Martina Dlabajová

  • ANO 2011
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.12.2015 11:15:19 - ergo

ochrana hranic EU

EK má prý plán, jak zabezpečit hranice. To mi chcete tvrdit, že dosud EU žádný takový plán neměla? A proč nyní o něm jedná EK a ne EP? Jaký z orgánů má vlastně větší pravomoci? Dosud jsem myslel, že právě vy

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.12.2015 14:20:58 - Martina Dlabajová
Dobrý den, 
za vnější hranice Schengenského prostoru zodpovídají státy, kterým tyto hranice náleží. V rámci EU existuje agentura Frontex, jejímž úkolem je koordinace ochrany vnějších hranic EU a pomoc členským státům v této oblasti. Je kontrolována a regulována Evropským parlamentem. Státy totiž doposud odmítaly výraznější zásah do svých pravomocí a přítomnost cizích jednotek na svém území. Současná situace ukázala, že pouhá koordinace a asistence nestačí a státy musí větší pravomoce delegovat na evropskou úroveň. Z toho důvodu navrhla Evropská komise vytvoření tzv. evropské pohraniční a pobřežní stráže s větším pravomocemi a povinnou účastí všech členských států. O tomto návrhu bude nyní EP jednat. Více informací o návrhu EK se dočtete také na mém webu: http://www.dlabajova.eu/novinka/kontrola-vnejsi-hranice-je-pro-nasi-bezpecnost-zasadni Co se týká pravomocí institucí EU, nejedná se o větší a menší pravomoce, ale o jejich rozdělení. EK předtavuje výkonný orgán, který má mimo jiné zákonodárnou iniciativu. EP naopak návrhy předložené EK schvaluje (či odmítá). EP tedy jako jediný přímo volený orgán EU návrhy projednává, sám ale nemá pravomoc je předkládat. 
S pozdravem, MD