Mgr. Jaroslav Borka

  • KSČM
  • Karlovarský kraj
  • veřejná správa
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.01.2016 10:30:12 - Janáček P.

Historie

Jak byste z vašeho pohledu hodnotil minulost strany? Jaké momenty z dob komunismu odsuzujete, pokud se vůbec nějaké takové najdou? Co si myslíte o teorii o studeném ohni, o doznání Horákové, o invazi v roce 68.....A konečně, proč podle vás komunismus u nás padl?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.01.2016 11:24:52 - Mgr. Jaroslav Borka
Minulost strany je zajímavá a bude poučná pro další zdravý vývoj společnosti. Řada lidí dosud nerozumí, co je podstatou komunismu a velmi často si tento politický směr lidé spojují a interpretují pouze v souvislosti s některými historickými momenty, které se odehrály před rokem 1989, konkrétněji v padesátých a šedesátých letech minulého století.. Často se tak stává účelově a zcela záměrně.

Období komunismu nebylo. Žili jsme v období socialismu a pro lepší pochopení této historické etapy doporučuji přečíst knihy Retro ČS 1,2 spisovatele  Michala Petrova. Tam lze najít některé odpovědi na život v období reálného socialismu. 

O Miladě Horákové byl natočen pořad, který byl odvysílán veřejnoprávním mediem, ve kterém došlo k poodhalení její protistátní činnosti. Nemám důvod o předložených argumentech  činnosti Horákové pochybovat. Trest pro Horákovou ale pravděpodobně  vycházel  z úplně jiných důvodů. Ty by ale měly být předmětem seriozního vědeckého bádání, nikoliv však jednostranně ideologicky zaměřené  skládanky tvořené zaměstnanci Ústavu pro studium totalitních režimů.

Od roku 1945 bylo mnoho  pokusů, které sloužily k přípravě rozhodného okamžiku změnit společenský  systém. Rok 1968 byl jedním z nich. A okamžik realizace nastal v listopadu 1989, kdy se po více jak 44 letech se uskutečnil majetkový převrat. 

V roce 1968 jsem ukončil  základní devítiletou školu. Před srpnovými událostmi mi utkvěl v paměti moment, kdy se ve městě, kde jsem žil, objevily  letáky „Seznam občanů, které budeme věšet“.  S odstupem času jsem poopravil svůj původní názor a jsem přesvědčen, že pomoc nemusela a neměla být řešena vojensky.