PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

07.01.2016 10:30:52 - Janáček P.

Historie

Jak byste z vašeho pohledu hodnotil minulost strany? Jaké momenty z dob komunismu odsuzujete, pokud se vůbec nějaké takové najdou? Co si myslíte o teorii o studeném ohni, o doznání Horákové, o invazi v roce 68.....A konečně, proč podle vás komunismus u nás padl?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.01.2016 14:04:56 - PhDr. Ing. Mgr. et Mgr. Jiří Valenta, DBA
 Dobrý den, minulost KSČM sahá pouze do roku 1991, ale chápu, že Vám asi jde zejména o jakousi komunistickou kontinuitu u nás. Minulost strany lze nahlížet jako minulost každého člověka či jiné sociální skupiny, tzn. také prošla a prochází různými etapami, jednou je to období pozitivní, jindy negativní. Každopádně však považuji komunistické myšlenky a socialismus, za vrcholné období celého společenského vývoje na planetě, které prostě prozatím nemohlo být, z rozličných důvodů, zrealizováno. Tím Vám odpovídám i na dotaz, "proč komunismus u nás padl". Nikoliv, dočasně padla pouze garnitura lidí, které komunistické myšlenky prosazovala oportunisticky, nedostatečně a špatně. Národ také v roce 1989 ani nechtěl pád socialistického režimu, ale reformy a strukturální změny, bohužel mu byla tato vůle odcizena lidmi kolem Havla a Klause. Nechtěl bych nic v naší historii odsuzovat, když jsem to sám neprožil, ale subjektivně se domnívám, že některé procesy v padesátých létech byly zcela zbytečně politicky zmanipulovány, stejně se mi nikdy nelíbilo uzavření hranic. Kvůli dozvukům srpnové invaze trpěla celá naše rodina. Stále však věřím, že pozitiva doby reálného socialismu převažují nad výdobytky režimu současného, tzv. demokratického.