Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.01.2016 13:41:41 - NEBOJimSA

média

Co si myslíte o zveřejňování soukromích e-mailů médii? Nestačilo by pouze informovat, že došlo k napadení účtu? Nepomáhají média zločinu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.01.2016 16:48:32 - Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc.
Podrobné informování o obsahu soukromé korespondence v médiích je přípustné pouze v případě, že je to v přímém veřejném zájmu. Příkladem může být situace, kdy došlo ke zvláště závažné korupci, nebo bylo odhaleno život ohrožující znečištění životního prostředí. Aktuální případ zveřejnění korespondence předsedy vlády je nepřijatelným porušením novinářské etiky. Ať už jsou motivy takového jednání jakékoli, je třeba jej jednoznačně odsoudit. Sdělovací prostředky svým nezodpovědným přístupem zesilují účinek manipulací, jimiž se pachatelé snaží ovlivnit veřejnost. Tito lidé se hlásí k nenávistné ideologii a prosazují ji násilnými prostředky. Vniknutí do cizí poštovní schránky, zcizení pošty a dokonce její další upravování (vynechání časových údajů, záměna přiložených dokumentů) jsou projevem násilí. Násilná je také rétorika, kterou pachatelé užívají – např. označení „gang“ pro spolupracovníky předsedy vlády, nebo vyhrožování a odvolávání se na „nacionální revoluci“, kterou „nikdo nezastaví“. Pokud takovým lidem a jejich činům média věnují zbytečnou pozornost, stávají se jejich nechtěnými spolupracovníky. Jestliže se kromě toho objevilo podezření, že by se také mohlo jednat o akci tajné služby jedné nejmenované země, média by tím spíše měla volit co největší opatrnost.