Mgr. Šimon Heller

  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.01.2016 18:51:59 - Pavel Staněk

Ženy v islámu

Dobrý den, děkuji za odpověď,
s domácím násilím máte samozřejmě pravdu, nicméně to nepovažuji za vhodné přirovnání, protože rozdíl je v tom, že při domácím násilí u nemuslimů násilník ví, že porušuje zákon odporným činem a oběť pokud najde odvahu, tak se ničím neproviní naopak jí mohou přátelé neb rodina pomoci, což je pro překonání tohoto traumatu zásadní. Naproti tomu ženy z muslimské komunity pokud jdou na policii tak v muslimské zemi není bití žen trestné navíc se bojí, že budou potrestány za to, že udávají muže a proviňují se proti své podřízenosti. V nemuslimské zemi jim policie pomůže, ale zavrhnou ji její nejbližší. A násilí na ženách je omlouváno islámem. ,,Já jako muslim na to mám právo". Což skutečně podle koránu má..A proto se ptám? Jak může slušný člověk respektovat náboženství, které omlouvá týrání en? Ba co víc v k němu nabádá?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.01.2016 17:11:02 - Mgr. Šimon Heller
Dobrý den,
děkuji za reakci. Za prvé je nutné zdůraznit, že násilí na ženách je nepřijatelné kdekoli a kdykoli. Ať už se jedná o muslimskou nebo nemuslimskou zemi. Nicméně nesouhlasím s tím, že islám obhajuje násilí na ženách nebo jakékoli jiné. Stejně tak v Bibli je řada textů, které nemohou být interpretovány doslova, protože jinak by byly vnímány jako výzvy k násilí. Příklady textů a obecně k tématu zde: 
http://blog.aktualne.cz/blogy/simon-heller.php?itemid=26537
Problém je naopak s fundamentalistickým přístupem. A to jak s muslimským (např. právo Šaría), tak křesťanským nebo jakýmkoli jiným.
Přeji pěkný den.
S pozdravem
Šimon Heller