doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.01.2016 15:41:34 - vaclav

Předseda kontrolního výboru PS a Laudát -

Předseda kontrolního výboru a Laudát - jak se to rýmuje...? Shlédl jsem záznam schůze PS k evidenci tržeb. Bylo mi do pláče. Člen vašeho klubu, předseda kontrolního výboru, tam svorně s Laudátem, Fialou a dalšími extremními pravičáky svorně "bušili" do ministra financí Babiše. Zjevná snaha těchto "demokratů" rozbít za každou cenu koncepci zákona. Mohu říc, že váš člen byl nejhorlivější rozbíječ. Čekal jsem, že se tam s Laudátem začnou líbat. No to mi teda orevřelo oči. A já hlupák vaši stranu volil v domění, že je proti zlodějinám. Co se to děje ve vaší straně?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.01.2016 22:05:36 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
Možná jste neměl dost času, abyste se soustředěněji zaposlouchal do toho, co předseda kontrolního výboru říkal. V klidu si ve stenozáznamu na webu Sněmovny přečtěte jeho vystoupení, popřemýšejte o tom, co mu vytýkáte, a porovnejte to s tím, co v záznamu skutečně je. Kolega Koníček nevystupoval proti záměru vlády zavést elektronickou evidenci tržeb, jen oprávněně poukazoval na nedostatky v práci úředníků, na problematickou přípravu Ministerstva financí a komunikaci s výborem, na to, že v některých případech ministr financí buď vlastním přičiněním, nebo z důvodu selhání svých podřízených a dalších neposkytuje vždy včas a v náležité kvalitě požadované údaje a zcela spolehlivé informace. Sněmovna a členové kontrolního výboru by přitom měli materiály a informace dostávat bez zbytečných průtahů a v kvalitě odpovídající. Těm, kteří proti daňovým únikům a podvodům bojovat nechtějí, sice ani kvalitnější servis a lepší práce ministra a jeho úředníků ke změně jejich postoje nepomohou. Ale předseda kontrolního výboru stejně jako ostatní  racionálně uvažující a jednající poslanci by solidnější přípravu k realizaci zákona přivítal. Víra v dobré úmysly ministra financí nemůže být slepá a nemůže bý omluvou pro chyby. Možná i z vlastní zkušenosti víte, že bezzubých nebo nekvalitních zákonů bylo už přijato víc než dost. Zákon o EET a jeho technické provedení a uplatňování dopadne na vysoké počty lidí. Přitom postiženi nebo zatíženi víc, než je nutné, by neměli být ti, kdo podnikají solidně a chtějí poctivě odvádět daně. Kontrola toho, jak ministr financí a další odpovědní postupují, je proto namístě. A má-li předseda kontrolního výboru poznatky o tom, že něco v komunikaci a postupu ministerstva a dalších úřadů "drhne", pak má v náplni práce na to poukázat.