Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.01.2016 11:14:00 - Zajac

Korupce

ČR si nevede v boji s korupcí špatně, dobře na tom ale není. Proč myslíte? V čem je skoro 40 zemí lepší než my?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.01.2016 19:41:55 - Ing. Jiří Dolejš

Transparency International uvádí každoročně světové pořadí dle indexu CPI - to je ale o tom jak je korupce vnímána, neměří na tvrdých datech jaká skutečně je. Či jak se mění reálná stínová či nelegální ekonomika. ČR tak patří stále k problematickým zemím. Že je situace za rok 2015 vnímána relativně lépe než v časech vlády Petra Nečase asi nepřekvapí, je to u nás dokonce lepší než v orbánovském Maďarsku či Ficovu Slovensku. nebo ještě dále na východ, kde už vláda oligarchů je zcela otevřená.  ČR je ovšem i v té pocitové úrovni pod průměrem EU a fakta naznačují jak moc je naše země stále rozebrána různými šíbry..

V čele žebříčku TI jsou především skandinávské země a vyspělejší státy EU.  Země které neprošli ekonomickou a poltickou transformací, od které se sítě nepotismu dodnes táhnou. A lidé to vnímají - hlavní důvod jejich nespojenosti není  závist že má někdo víc, ale že nespravedlivě sílí sociální diferenciace. byly otevřeny některé kauzy ale mnohé nejsou dosud uzavřeny, o regulaci se mluví ale výsledek je sporný (viz absence majetkového přiznání i po dvou letech nové vlády či spory o střet zájmů, chybějící prověrky  a prorůstání politiky, ekonomiky a médií)