doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.02.2016 16:13:24 - A.Hampl

kapitalismus vs. komunismus

,,Svět dneška čelí hrozbám, které plodí kapitalismus, a ty lze překonat jen novou sociálně spravedlivou alternativou..“

Vylučujete tedy, že má komunistický režim na svém kontě řadu nevinných obětí? A myslíte si, že soudní procesy za komunismu, byly spravedlivé? Co třeba rozsudek nad Horákovou. Jak vám věřit, že vy byste byly spravedlivější, než je třeba stávající vláda. Nebo o jaké spravedlnosti jste mluvil?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.02.2016 18:27:42 - doc. PhDr. Miroslav Grebeníček, CSc.
 Nepodsouvejte mně, co jsem neřekl. Pokud jde o justiční vraždy, jako je tomu v případě Milady Horákové nebo Heliodora Píky, lze je sice vysvětlovat studenou válkou nebo jinými souvislostmi a spekulovat o tom, že Američané tehdy v případě Ethel Rosenbergové a dalších jednali podobně, ale nic z toho nelze omlouvat a omluvou to není a nemůže být. Bohužel, nelze to ani změnit. Tím spíše ale je nutné podrobovat nesmlouvavé kritice a odsuzovat zneužívání justice, pokud navzdory historickým zkušenostem pokračuje, tak jak to předvádějí dneska nejen Američané a nejen na okupovaném Guantánamu, ale v mnoha jiných místech světa. Statisíce a miliony lidských obětí kapitalismu na prahu 21. století, ohrožení lidské civilizace  drancováním přírody a ožebračováním celých států a národů spolu s pokračujícím zbrojením a expanzí a válkami NATO a dalších, to vše naznačuje, že nespravedlivé a lidstvo ohrožující poměry je nutné změnit.