PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.03.2016 14:31:39 - Elissa

Salafismus

Dobrý den, neustále se hovoří o svobodě vyznání, jistě, to je samozřejmě správné, ale pokud takové vyznání šíří nenávist k nevěřícím nebo k jinověrcům, nemělo by být postaveno mimo zákon a nečekat až na tzv. dokonaný čin? Mešity na západě Evropy evidentně hlásají radikální formy islámu, salafismus a wahabbismus, proč se neuvažuje o postavení těchto dvou odvětví islámu mimo zákon v Evropě, vždyť hlásá nejen nenávist, ale přímo aktivně vybízí k zabíjení. http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/397019-sestnactileta-danka-se-chystala-odpalit-bomby-ve-skolach.html http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/397009-patnactileta-nemka-pobodala-policistku-byla-pod-vlivem-salafistu.html O právech žen raději ani nehovořím. Nevěřím, že je to jen o přizpůsobení, saláfisté se zjevně přizpůsobovat nehodlají. Můžeme něco takového očekávat časem i u nás? Děkuji za Váš názor. Eliška

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.03.2016 15:59:12 - PhDr. Josef Skála, CSc.

Wahabbismus je, milá paní Eliško, i vládnoucí ideologií Saúdské Arábie. Tam se, jak asi víte, dějí teroristická zvěrstva přímo z moci úřední. Už jste slyšela jediného premiéra či ministra – českého i z jiné země EU a NATO – že by kvůli tomu vůči Rijádu žádal sankce?

V tom, že čekat až na „dokonaný čin“ je vrchol nezodpovědnosti, s Vámi plně souhlasím. Stejně jako sekundovat politice jistých mocností, které se řadu muslimských zemí rozhodly zdecimovat a rozvrátit – a následkem je celé to děsivé domino, které už doléhá i na Evropu.

Odpor islámskému fanatismu musí být jednoznačný – a ne v zajetí dvojího metru, tak  jako doposud. Oč víc si vyžádá i tvrdé mocenské prostředky, tím víc musí dbát na to, aby fanatiky od ostatních věřících co možná izoloval – a ne jim je vydával napospas.  Sladké řečičky to nespraví. Chce to konkrétní skutky, které dají miliónům muslimů šanci na důstojný život.

Zatím se ovšem neděje jedno, druhé ani třetí. Tím spíš si rizika, před nimiž varujete plným právem, mohou přijít i pro nás. Bohužel možná ještě dřív, než se leckomu zdá