prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.04.2020 10:32:17 - Koníčková

Do kdy nás vláda může omezovat?

Dobrý den, až skončí nouzový stav, znamená to, že nám vláda už nebude moci nařizovat např. nošení roušek, které podle mě v přírodě nemá smysl a ve vedru je to spíš zdraví škodlivé nebo kolik lidí se může scházet a jak mají otvírat a fungovat obchody a služby? Děkuji a přeji Vám hodně zdraví a sil. Koníčková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

01.05.2020 15:00:06 - prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.
 Dobrý  den, připomínám , že  nouzový  stav vyhlašuje V České republice buď vláda nebo  předseda vlády  na základě ústavního zákona !!!  č. 110/1998 Sb., o bezpečnosti České republiky. Při nouzovém stavu může omezit práva osob. Pravomoc vlády omezit práva osob je vymezena v zákoně č. 240/2000 Sb. o krizovém řízení a o změně některých zákonů (krizový zákon) v §5. V  současně  probíhající pandemii  nemoci COVID 19, bylo  a je třeba rozhodnutí podle dat epidmiologických šetření tak,  aby pro občany ČR, kteří onemocní tímto onemocněním a  potřebují/budou potřebovat inteznivní  péči ( tím je myšleno  nemocniční  lůžko  s možností umělé  plicní  ventilace, či mimotělního  okysličování krve),byla tato péče poskytnuto bez ohledu na věk nemocného ( či cokoli jiného kromě zdravotního stavu).
Prvním stupněm bylo  omezení  kontaktu osob, tak aby  bylo  možné zabránit nekontrolovatelné nákaze, což se podařilo  zatím velmi dobře. Omezení  volného pohybu  v ČR bylo  a je velmi  mírné  ( v Itálii je velmi limitována i  možnost nákupu , či venčení domácího mazlíčka, což  u  nás nebylo). Nošení  roušek venku  při sportu bylo  zmírněno. Ostatní  uvolnění  opatřeí  je prováděno po poradě s  odborníky v této problematice. Přeji  Vám hodně zdraví a krásné  květnové dny.