prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2021 18:45:00

Je nejvyšší čas na záchranu zdravotnictví

Je nejvyšší čas na záchranu zdravotnictví

Komentář na facebookovém profilu ke stavu českého zdravotnictví


Česko má skvělé zdravotnictví – ale s hlubokými problémy. Mezi největší patří málo peněz, za které se poskytuje péče. Pokud nedojde k modernizaci systému zdravotního pojištění, nebude možné udržet současnou kvalitu a dostupnost zdravotní péče. A na to doplatí ti, na které se často vymlouvá současná vláda – tedy nejrizikovější skupiny obyvatel. To nemůžeme připustit.

Chceme zdravotnictví, které bude stejně dobře jako nám sloužit i budoucím generacím a bude odrážet zvyšující se náklady na léčbu. Podle nás není řešením brát lidem zvyšováním odvodů peníze z výplat. To problém nevyřeší. Nabízíme nejrozumnější řešení – vzájemně provázat penzijní, zdravotní a daňovou reformu tak, aby se o naše zdravotnictví mohl každý dlouhodobě opřít, snížila se odvodová zátěž a celý systém zdravotního pojištění se „z gruntu“ modernizoval, aby odpovídal požadavkům nejen 21. století. Financování musí pružně reagovat na nutnou elektronizaci zdravotnictví, telemedicínu, rychlý vývoj technologií a moderních léků. Přitom nesmí být opomenuta role praktického lékaře, který je pro řadu pacientů naprosto zásadní cestou pro zajištění kvalitní péče. Cílem tedy je zvýšit efektivitu systému.

A samozřejmě je nutné zlepšit podmínky pro ty, na kterých systém stojí. Je nezbytné zvýšit všem zdravotníkům platy i mzdy = za řádnou pracovní dobu odpovídající mzda. Jen tím zabráníme tomu, aby zdravotníci, které si v Česku vychováme, neodcházeli za výdělky do ciziny. A nejde jen o peníze. Je nutné zlepšit a konečně už stabilizovat systém jejich dalšího vzdělávání.

 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama