prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2023 11:17:00

Peníze nemůžou napravit obrovský žal, který stát obětem způsobil

Peníze nemůžou napravit obrovský žal, který stát obětem způsobil

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k odškodnění romských žen za nucenou sterilizaci

 Smyslem Mezinárodního dne Romů je kromě jiného i hovořit o problémech, se kterými se Romové potýkají. A já velmi bolestivě vnímám, že v oblasti zdravotnictví má Česká republika jeden velký dluh vůči romským ženám a jejich rodinám. Jde o nucené sterilizace romských žen, kterým byla v minulosti bez jejich souhlasu uzmuta možnost počít dítě. Jako lékař považuji tuto praxi za naprostou zvrácenost a popření všeho, co nás na medicíně učí. Proto jsem v roce 2021 podpořil zákon o odškodnění těchto žen (asi nepřekvapí, že ho nepodpořila jen SPD).

Tyto peníze samozřejmě nemůžou napravit obrovský žal, který československý, resp. český stát obětem způsobil, ale jsou spolu s omluvou tím nejmenším, co stát může (a musí) udělat. Jako ministr zdravotnictví samozřejmě řeším i samotná odškodnění.

Ministerstvo zdravotnictví dosud vyřídilo již téměř 500 žádostí o odškodnění, přičemž v 70 procentech věcně projednaných případů bylo vydáno kladné rozhodnutí. A další dvě stovky žádostí momentálně posuzujeme. Celý proces bohužel komplikuje skutečnost, že v řadě případě už není k dispozici zdravotnická dokumentace. Každý případ ale posuzujeme individuálně, a pokud je šance případ věrohodně doložit z jiných zdrojů, tak jsme připraveni odškodnění přiznat.

Naším cílem je odškodnit všechny oprávněné žádosti. Je ale třeba mít na paměti, že ministerstvo v případě vyhovění žádostí vyplácí veřejné prostředky, proto musí být v řízení jasně prokázáno, že se jedná o oprávněný nárok. Děláme pro to absolutní maximum.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama