"Kalousku, máš padáka." Odpůrci vlády protestovali v Praze

21.09.2011 20:01

Občané a občanské iniciativy nespokojení s kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho reformami si ve středu odpoledne dali schůzku u památníku druhého odboje v parku u stanice metra Malostranská. Na Festival za demisi vlády odpoledne přicházely stovky lidí.

"Kalousku, máš padáka." Odpůrci vlády protestovali v Praze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace

Nedá se říct, že by účastníky či dokonce davy příznivců odradilo třeba to, že v avízovaném počátku akce, nebylo připravené ani ozvučení a projevy se zahájením celé akce začínaly skoro o 40 minut později.

Ti, co se chtěli zúčastnit, přišli dokonce s předstihem, Až na malé výjimky byli na místě skutečně lidé s nejnižších sociálních vrstev. Ti starší se usadili na lavičkách a občas diskutovali ve stylu: "No jo, moc lidí sem nepřišlo, dokud nebudou rýt držkou v zemi, nepřijdou. A ani ti mladí. ti si myslí, že to pořád půjde tak, jako když visí na krku svým rodičům."

Jan Sedláček, pětašedesátiletý důchodce pak ParlamentnímListům.cz řekl. "Je to hrůza, co čeká nás i naše děti a vnoučata. nechtěly sem se mnou sice přijít, ale můj syn nemá práci už víc než rok, a dokonce už i jeho syn, můj vnuk, po škole je už taky druhý rok nezaměstnaný. Pracovat by přitom chtěli, ale když jim vláda práci nedává, co mají dělat?" otázal se Sedláček. Detaily marného hledání práce svých blízkých příbuzných neuvedl. 

Na akci lidé podepisovali petice proti důchodové reformě, proti změnám ve zdravotnictví, za omezení exekutorských úřadů, ale i na podporu uznání Palestiny jako samostatného státu. Letáky nespokojeným lidem rozdávali aktivisté z Platformy Nové antikapitalistické levice, z Alternativy Zdola, z Iniciativy za společenskou změnu, z iniciativy ProAlt, z Hnutí za přímou demokracii i z iniciativy Ne základnám.

Jedinou tváří z vysoké politiky, jež tam byla k zahlédnutí, pak byla senátorka za KSČM Marta Bayerová, Celkem zvláštní bylo přitom slyšet při tom, když oslovovala při rozdávání letáčků osobně různé účastníky, jejich zpovědi z toho, do jaké míry byli v minulosti s touto stranou spojeni. To se dá pokládat za jistý fenomén, ještě nedávno by to zřejmě asi nikdo nahlas nepřiznal. 

Kalouskovi padák, co se neotevře 

Aktivisté si přinesli transparenty s nápisy: "Vás už volit nebudeme", "Rozkrádáte budoucnost našich dětí, říkáme dost", "Ne vládě znamená stop korupci", "Vaše vláda korupce dostala od lidí červenou", "Vláda má být výkvět, ne odpad", Chceme důstojný život" nebo "Dáváme vám výpověď, Kalousku, máš padáka".

TÉMA: Vládní reformy

"Já bych mu dal padáka, ale ten, co se neotevře," komentoval poslední transparent starší pán, a narážel tak na kauzu vadných padáků, které ministerstvo obrany pořídilo v době, kdy tam nynější ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) působil.

Související ProAlt představí podobu svého protestu proti vládním reformám

Dnešní akce nemá být ojedinělá. "Připravujeme vládě horký podzim," hrozí Nová antikapitalistická levice, občanská platforma, která má ambici stát se politickou stranou. Pod svými křídly chce spojit všechny ty, kdo chápou politiku současné vlády jako součást systémové krize kapitalismu. Vydává i vlastní stejnojmenný časopis.

Psali jsme:
Nezaměstnaný Drábkovi: Raději nejít na úřad práce, než totální ponížení
Ustoupí Kalousek? Daňová reforma má šanci. Na úkor stravenek
Drábek: Nedivím se, že se Kalouskovi udělalo na tripartitě zle

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ahe, joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…