Bolesti dokáží změnit kvalitu života

24.08.2012 0:00

Bolest nás zpravidla upozorňuje na to, že s naším tělem není něco v pořádku. Když se ale běžná bolest změní v dlouhodobou, může nepříznivě ovlivnit kvalitu našeho života.

Bolesti dokáží změnit kvalitu života
Foto:
Popisek:

Dnes již není bolest považována za pouhou součást onemocnění, kterou je nutno snášet, ale existují specializovaná lékařská pracoviště, která bolest přímo léčí. A stejně jako u každé nemoci, je nutno najít její příčinu a pojmenovat ji, aby léčba byla účinná.

Základní rozdělení bolestí je na dvě skupiny - akutní a chronickou.

Akutní bolest vzniká jako reakce na okamžité poškození organismu. Pokud dojde k nápravě -  vytržení zubu, zafixování zlomeniny, odstranění slepého střeva apod. - bolest zase rychle odezní. Jedná se sice o nepříjemný jev, který každý z nás snáší jinak, ale v podstatě je nám jasné, co je její příčinou a jak se bude dále vyvíjet.

Mnohem horší je, když se bolest stane chronickou. Tento dlouhodobě přetrvávající stav může vést k poruchám spánku, depresím a omezením společenských a pracovních aktivit, což někdy končí  až  sociálním vyloučením. Jedná se o případy, kdy nelze dlouhodbě určit správnou diagnózu nebo o diagnózy neléčitelné. Hodně z nás si v tomto případě vzpomene na bolesti hlavy při migréně. V takových případech je nutno léčit právě bolest.

Dalším druhem chronické bolesti je bolest neuropatická, která vzniká přímým poškozením nervového systému - chronickým zánětem, špatným prokrvením, fyzickým poškozením po úraze nebo operaci. Pacient ji vnímá již při minimálním podnětu, není schopen určit centrum ani intenzitu bolesti přesně, neboť její projevy vnímá zkresleně.

Dalším typem bolesti je bolest průlomová. Objevuje se nečekaně většinou při velké zátěži fyzické či psychické a to i u lidí, kteří jsou dobře léčeni. Tito lidé ji však většinou dokáží zvládat sami pomocí léků, které mají k dispozici.

Zajímavým typem bolesti je bolest fantomová. Jsou to stavy po amputaci, kdy má člověk podvědomý pocit, že přetrvávají bolesti v již amputované končetině. Tyto bolesti jsou spojeny s činností a pochody v nervového systému.

Statistiky ukazují, že lidé se mnohem více obávají rakoviny, než infarktu, na který umírá mnohem více lidí, Je to zřejmě způsobeno tím, že onkologická onemocnění jsou většinou spojena s velkými bolestmi zejména v konečných stádiích a i její léčba bývá nejen dlouhá, ale i bolestivá.

Bolest je stav, který k našemu životu patří a každá má svůj význam. Ten nejdůležitější tkví v tom, že nás upozorní na něco, co není v pořádku. Pokud tedy bolest přijde, není hned nutné ji tlumit analgetiky nebo jinými léky, ale objevit její příčinu. Teprve když bolest nezmizí zároveń se svou příčinou, je nutno se zaměřit na její léčbu.

Medicína v současnosti disponuje celou řadou preparátů, které mohou zmírnit nebo odstranit bolest  i u lidí nevyléčitelně nemocných a mohou jim pomoci zachovat kvalitu života a důstojnost až do posledních dní.

ml, foto:archiv

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…